Prohra těsně po vrcholem! Veselý v největším finále kariéry nestačil na Rubljova

- Jan Vojkůvka

Skvělý týden v Dubaji nedokázal Jiří Veselý okořenit ziskem největšího titulu kariéry. Ve finále turnaje ATP 500 nestačil na výborně hrajícího Andreje Rubljova z Ruska, jemuž podlehl ve dvou setech 3:6, 4:6. Se svým vystoupením však může být nadmíru spokojen.

Veselý šel do finále, stejně jako do všech čtyř předchozích utkání v hlavní soutěži v roli outsidera. Zatímco v průběhu týdne však dokázal na výrazné favority nacházet recept, tentokrát v souboji s ruskou hvězdou tahal za kratší konec. Ač bojoval, tentokrát mu scházelo i trochu štěstí.

Bylo však rovněž patrné, že Veselý není na kurtu tak energický jako v předchozích kolech. Dost se přitom musela projevit únava ze semifinále s Denisem Shapovalovem, které se protáhlo na téměř tři a půl hodiny a odehrálo se až po skončení Rubljovova semifinále.

Mnohem čerstvější Rubljov výborně servíroval, dlouho nedával Veselému při svém podání šanci a sám byl na returnu hodně nebezpečný. V prvním setu stačil Rusovi brejk ve čtvrté hře, který si poté v poklidu dopodával. A ani první gemy druhé sady nenaznačovaly, že by se mělo něco změnit.

Přesto změnilo. Po úspěšném Rubljovově brejku v prvním gemu a následných dvou brejkbolech v páté hře se konečně ke své šanci dostal i český tenista. Tomu se povedlo zabojovat, vypracovat si první brejkboly v utkání a přes tři shody nakonec i srovnat na 3:3.

Úspěch, který Veselý oslavil zatnutou pěstí, však nedokázal potvrdit. Hned v další hře bojoval přes tři shody, čelil třem brejkbolům, zahrál tři dvojchyby a tou poslední i definitivně ztratil servis. Pro českého tenistu to byla ledová sprcha. Rubljov znovu získal pevnou půdu pod nohama a duel úspěšně doservíroval.

Osmadvacetiletý Veselý však může být celkově s celým týdnem nadmíru spokojený. Úspěšně prošel kvalifikací, poprvé překonal brány úvodního kola a postupně porazil hráče ze samotné špičky mužského tenisu Marina Čiliče, Roberta Bautistu, světovou jedničku Novaka Djokoviče a Denise Shapovalova.

Po porážce s Andrejem Rubljovem ve finále se vrátí do první stovky světového žebříčku, kde mu bude v pondělí patřit nejhůře 75. pozice. K tomu vybojoval pohádkové prize money ve výši 282 300 dolarů. A především si znovu dokázal, že může prohánět i nejlepší hráče světa.