Kyrgios přiznal ve zpovědi na Instagramu myšlenky na sebevraždu

- Filip Lefenda

Australský tenista Nick Kyrgios šokoval na Instagramu obsáhlou a otevřenou zpovědí. Bývalý třináctý hráč světa v ní zmínil období před třemi lety, které popsal jako dosud nejtemnější fázi jeho života. Přiznal, že měl problémy nejen s drogami a alkoholem, ale i těžkými depresemi, vinou kterých pomýšlel rovněž na sebevraždu.

„Musel jsem se hodně přemáhat, abych vůbec vstal z postele, natož abych hrál tenis před miliony lidí. Byl jsem osamělý a v depresi, plný negativních myšlenek. Odháněl jsem od sebe svou rodinu a přátele. Myslel jsem na sebevraždu,“ přiznal šestadvacetiletý Kyrgios na svém Instagramu.

„Cítil jsem, že si s nikým nemohu promluvit. Že nemůžu nikomu věřit,“ pokračoval Australan s tím, že s postupem času našel vnitřní klid.

„Jsem hrdý na to, že jsem se změnil. Dnes mám na věci zcela odlišný pohled. Už nic neberu jako samozřejmost,“ napsal k příspěvku, který doplnil o tři roky starou fotografii z Australian Open. Na pravé ruce si lze povšimnout známek sebepoškozování.

Svým přiznáním chce v současnosti 137. tenista žebříčku podpořit i další lidi, kteří podobnými psychickými problémy trpí. „Vím, že se může zdát každodenní život extrémně vyčerpávající, někdy až nemožný. Chápu, že můžete mít pocit, že když se otevřete okolí, můžete se cítit slabí nebo vyděšení. Já vám ale říkám – je to v pořádku. Nejste sami. Nemějte ten pocit. Pokud ho máte, jsem tady, oslovte mě. Jsem úplně jiný člověk. Ani jeden okamžik neberu jako samozřejmost. Chci, abyste byli schopni dosáhnout svého plného potenciálu a usmívat se. Život je krásný,“ zakončil své sdělení.

Kyrgios na sebe v minulosti poutal pozornost častými „výstřelky“ na kurtu i mimo něj. Za své chování vyfasoval řadu pokut. Po napadení rozhodčího v roce 2019 musel kromě zaplacení 113 tisíc dolarů (více než 2,5 milionu korun) absolvovat i pravidelnou terapii s mentálním koučem.

V letošním roce se dosud představil pouze na Australian Open. Ve dvouhře vypadl ve druhém kole na raketě pozdějšího finalisty a budoucí světové jedničky Rusa Medveděva. Ve čtyřhře ovšem demonstroval navrácenou psychickou pohodu ziskem grandslamového titulu po boku krajana Kokkinakise.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Nick Kyrgios (@k1ngkyrg1os)