Zneužila pauzy na ošetření? Potřebuje psychiatra, zuřila kvůli soupeřce Azarenková

- Jan Vojkůvka

A zase ta Putincevová! Kazašská tenistka, která je známá svým kontroverzním chováním, se opět jednou předvedla. Na turnaji v katarském Dauhá byla obviněna z podvádění svou soupeřkou Viktorií Azarenkovou, když si ve třetím setu za stavu 5:4 před servisem soupeřky vzala přestávku na ošetření. Podle rozzlobené Azarenkové by potřebovala spíše psychiatra.

Putincevové hrálo vše do karet. Za stavu 1:1 na sety dokázala utéct ve skóre do vedení 4:0 a mířila za postupem do druhého kola. Pak se jí ale přestalo dařit a přišlo srovnání na 4:4. Kazaška se vztekala, třískala raketou a až v deváté hře si konečně podržela servis.

Poté ovšem došlo k situaci, kterou mnozí tenisté berou velmi nelibě. Před 10. gemem, kdy Putincevová vedla 5:4 a na servis měla jít Azarenková, si vzala pauzu na ošetření. Jednoznačná taktika, jak nechat soupeřku vychladnout.

A Azarenková to moc dobře věděla.

„To může udělat před mým servisem? Jaký má problém?“ ptala se Azarenková umpirové rozhodčí. „Chce, abych musela před svým servisem čekat,“ odpověděla si sama.

Podle Bělorusky nebylo Putincevové vůbec nic. „Sedmkrát hodila raketou, bylo to sedmkrát,“ rozčilovala se. „Potřebuje mentálního kouče, potřebuje psychiatra,“ utrousila zuřící favoritka.

Pauza na ošetření je důležitou součástí tenisových zápasů. Mnozí tenisté se během utkání necítí dobře, případně se zraní, a mohou požádat rozhodčího o delší přestávku a zavolání fyzioterapeuta či turnajového lékaře. Existují však tenisté, kteří dokážou této možnosti využívat spíš k taktice než opravdu k účelu, k jakému je vytvořena.

Za všechny se dá jmenovat především Ukrajinka Dajana Jastremská, která díky tomuto taktizování dokázala v roce 2019 po senzačním obratu ukořistit titul na turnaji v thajském Hua Hinu.

A i Putincevové se v Dauhá málem její záměr vydařil. Vychladlá Azarenková totiž v desáté hře na servisu čelila mečbolu. Úspěšně jej ale odvrátila, Kazašku v dalším gemu brejkla a duel dopodávala k vítězství 5:7, 6:2 a 7:5.