Cenný triumf! Veselý si v Dubaji vyšlápl na Čiliče

- Jan Vojkůvka

Jiří Veselý dokázal na turnaji ATP v Dubaji dosáhnout velmi cenného vítězství. V prvním kole tamního turnaje kategorie ATP 500 si vyšlápl na 24. hráče světového žebříčku Marina Čiliče. Český tenista po úspěšně zvládnuté kvalifikaci zvítězil v úvodním utkání hlavní soutěže 6:4, 7:6(3) a postoupil do osmifinále.

Duel s Čiličem, který trval bezmála dvě hodiny, měl Veselý po většinu času pevně pod svou kontrolou. V prvním setu dokázal ve třetím gemu prolomit soupeři podání čistou hrou. Ve zbytku sady jej spolehlivě držel servis, Čiličovi nenabídl ani jeden brejkbol a set hladce dopodával.

Druhý set nabídl už trochu větší drama. Veselý sice opět začal brejkem, tentokrát už v první hře, ale v polovině sady se Čiličovi povedlo nalézt recept na prozatím pevný Čechův servis a vypracoval si první brejkbol.

Na returnu se v tu chvíli ještě neprosadil a Veselý se postupně dostal do vedení 5:3. V deváté hře ovšem na returnu nevyužil tři mečboly a za stavu 5:4 pak nedopodával. To se totiž už Čiličovi k vlastní úlevě konečně povedlo Veselého podání prolomit a vyrovnat na 5:5.

Rozhodnout tak nakonec musel tiebreak, v němž ale Veselý rychle utekl do vedení 4:0 a 6:1. Čilič sice ještě dva mečboly odvrátil, ale českému tenistovi se v pořadí šestý mečbol už povedlo využít a mohl začít slavit postup do osmifinále.

Porazit hráče z první třicítky žebříčku se povedlo Veselému po hodně dlouhé době. Naposledy to dokázal loni na únorovém turnaji Murray River Open v Melbourne. Tehdy v třísetové bitvě uspěl proti Norovi Casperu Ruudovi, tehdy 27. hráči světa, jenž se mezitím vyhoupl na osmé místo žebříčku ATP.

V pondělí tento úspěch zopakoval v Dubaji. Vítězství je hodně cenné i z toho důvodu, že český hráč nedávno vypadl z první světové stovky a nutně potřebuje sbírat body, aby se mezi smetánku vrátil.

Postupem do osmifinále na probíhajícím turnaji si zajistil celkem 65 bodů (20 za kvalifikaci a 45 za postup do osmifinále). Tyto body jsou důležité i proto, že na začátku příštího týdne odepíše 55 bodů. Zamezil tak hrozbě dalšího propadu žebříčkem.

O postup do čtvrtfinále si Veselý zahraje s vítězem utkání mezi Arthurem Rinderknechem a Robertem Bautistou.