Ostapenková triumfovala v Dubaji! Přemožitelka Kvitové ve finále nadělila soupeřce kanára

- Jan Vojkůvka

Lotyšská tenistka Jelena Ostapenková dotáhla své působení na turnaji v Dubaji až k zisku turnajového titulu. V sobotním finále, ve kterém se utkala s 31. hráčkou světa Veronikou Kuděrmetovovou, byla na returnu takřka k nezastavení a vyhrála ve dvou setech 6:0, 6:4.

Čtyřiadvacetiletá Ostapenková navázala v sobotním finálovém utkání proti Kuděrmetovové na závěr svého semifinálového klání se Simonou Halepovou. Té totiž ve třetím setu uštědřila nepopulárního kanára a stejným stylem započala i finálový duel s ruskou soupeřkou. I té v úvodním dějství nadělila kanára a vykročila za svým pátým titulem v kariéře.

Bývalá světová pětka se prezentovala hlavně výborným výkonem na returnu. Kuděrmetovové prorazila hned šestkrát servis. Vůbec ji tak nemuselo trápit, že sama ve druhé sadě podání ztratila dvakrát. Vývoj sady otočila, a byť za stavu 5:3 utkání nedopodávala, v 10. gemu na returnu si už mohla vychutnat radost z vítězství.

Ostapenková, které patří 21. ve světovém žebříčku, nevstupovala do turnaje v Dubaji jako favoritka. V prvním kole ovšem dokázala hladce porazit Sofii Keninovou a v osmifinále si poradila s favorizovanou Igou Šwiatekovou, proti které otáčela z 0:1 na sety.

První set prohrála i ve čtvrtfinále s Petrou Kvitovou, kterou ale následně v dramatické koncovce a po více než dvouapůlhodinové bitvě udolala 5:7, 7:5, 7:6(9). Úspěšný obrat pak předvedla i v semifinále proti Rumunce Halepové, se kterou také prohrála úvodní sadu.

Vítězka Roland Garros z roku 2017 v Dubaji potvrdila, že se nachází ve velmi dobré formě. Už před týdnem na halovém turnaji v Petrohradu doputovala do semifinále, kde ji zastavila až Anett Kontaveitová. v současnosti nejlepší hráčka v hale. Estonka vyhrála v tomto prostředí už 20 zápasů v řadě.