Černý den pro favoritky. V Dubaji vedle Krejčíkové vypadly i světová dvojka či obhájkyně titulu

- Jan Vojkůvka

Vyloženě tragický den mají za sebou největší favoritky turnaje WTA v Dubaji. Ve středu vypadávaly z hlavní soutěže jedna po druhé a na akci kategorie WTA 500 vedle Barbory Krejčíkové skončily i světová dvojka Aryna Sabalenková či obhájkyně titulu Garbiňe Muguruzaová. Z nasazených hráček se do čtvrtfinále probojovala jen turnajová osmička Ons Džabúrová.

Osmifinálový program se stal hotovým pohřebištěm favoritek na prestižním turnaji v Dubaji, kde ve hře zůstala ze všech nasazených tenistek už jen Tunisanka Ons Džabúrová.

Je pravdou, že mnohé favoritky se trápily už v úvodním kole, v němž vypadly například nasazená trojka Paula Badosaová a po skreči turnajová devítka Danielle Collinsová. To, co se však na kurtech dělo ve středu, byl pro favoritky nebývalý průšvih.

Českého fanouška nejvíc zajímalo vystoupení světové trojky Barbory Krejčíkové, která ovšem nečekaně padla s ukrajinskou kvalifikantkou z druhé stovky světa Dajanou Jastremskou. Při pohledu na další středeční výsledky se však ukazuje, že loňská finalistka nebyla jedinou favoritkou, jež nečekaně prohrála.

Své o tom ví například obhájkyně loňského titulu Garbiňe Muguruzaová. Nasazená čtyřka prohrála ve třech setech s Veronikou Kuděrmetovovou. A turnaj skončil i pro světovou dvojku Arynu Sabalenkovou, kterou zaskočila Petra Kvitová. Česká hráčka zvítězila dvakrát 6:4 a Dubaj tím přišla o všechny čtyři nejvýše nasazené hráčky.

Tím ale zmar favoritek nekončí. V osmifinále dohrála i nasazená šestka Iga Šwiateková. Polská tenistka nestačila na Jelenu Ostapenkovou, která se díky tomu stane ve čtvrtfinále právě soupeřkou Petry Kvitové. Porážku ve dvou sadách pak musela překonat světová patnáctka Elina Svitolinová proti Švýcarce Jil Teichmannové, jež se přitom do hlavní soutěže dostala jako šťastná poražená z kvalifikace.

Jak již bylo zmíněno, na turnaji dál pokračuje už jen jedna nasazená hráčka, kterou je osmička Džabúrová (zahraje si o semifinále Simonou Halepovou, jež se nevešla mezi nasazené). Z nečekaného výbuchu favoritek tak mohou těžit i české hráčky. Vedle Kvitové si totiž čtvrtfinále zahraje také Markéta Vondroušová, kterou ve čtvrtek čeká Ukrajinka Jastremská.