Konec prokletí a velká úleva! Auger-Aliassime si stylově dokráčel pro vysněný titul

- Marek Bartošík

Mezi únorem 2019 a červnem 2021 se Félix Auger-Aliassime představil hned osmkrát v singlovém finále turnajů ATP, vždy ale odešel poražen. Všechna utkání o titul navíc prohrál shodně 0:2 na sety. Toto bolestivé prokletí však skončilo minulou neděli, kdy si talentovaný Kanaďan dokráčel na podniku kategorie ATP 500 v Rotterdamu pro premiérovou trofej na elitním okruhu.

Ve velkém stylu si Félix Auger-Aliassime vysloužil svůj první turnajový vavřín ze dvouhry na akci ATP. Jednadvacetiletý Kanaďan porazil na halovém ABN Amro World Tennis Tournament postupně nebezpečného kvalifikanta Jegora Gerasimova, bývalou světovou jedničku Andyho Murrayho, 13. hráče žebříčku Camerona Norrieho, obhájce trofeje Andreje Rubljova a nejvýše nasazeného Stefanose Tsitsipase.

Světová devítka Auger-Aliassime tak konečně utnul nelichotivou šňůru finálových proher, která zahrnovala turnaje v Riu de Janeiru, Lyonu a Stuttgartu (vše 2019), v Rotterdamu, Marseille a Kolíně nad Rýnem (vše 2020) plus v Melbourne a Stuttgartu (oba 2021).

„Je pro mě velkou úlevou, že už o těch finále nikdy neuslyším. Pochyboval jsem o sobě, bál jsem se, byl jsem nervózní. Teď už můžu nastupovat do posledních zápasů turnaje uvolněněji,“ uvedl novopečený šampion.

Pozornějšímu oku neujde, že talentovaný Kanaďan si zahrál vícekrát o titul na všech třech površích (antuka, tráva, tvrdý povrch) a k tomu v hale i venku.

Auger-Aliassime je univerzálem ve více ohledech. Ve sbírce už má jeden deblový titul, který vybojoval předloni na halovém Masters v Paříži spolu s Polákem Hubertem Hurkaczem. Daří se mu i v týmových soutěžích, důkazem budiž především letošní triumf na ATP Cupu.

Tenista z Montréalu na sebe upozorňuje také na grandslamových turnajích. Z posledních tří akcí velké čtyřky má na kontě jedno semifinále (US Open) a dvě čtvrtfinále (Wimbledon, Australian Open), pouze na antukovém Roland Garros zatím vyhlíží premiérovou výhru v hlavní soutěži.

Z nizozemského Rotterdamu se Auger-Aliassime přesunul do francouzské Marseille, kde figuruje jako nasazená trojka tamního klání Open 13 Provence. A je bez diskusí, že opět patří k hlavním favoritům na titul, který mu předloni na stejném turnaji těsně unikl.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Félix Auger-Aliassime (@felixaliassime)