To vypadá spíš jako hlavní soutěž! Turnaj v Dubaji slibuje nabitou kvalifikaci i s českou účastí

- Marek Bartošík

Při pohledu na pavouka kvalifikace turnaje WTA v Dubaji (12.–19. února) se může kdekomu zdát, že se o žádnou kvalifikaci nejedná. Vždyť v osudí nalezneme nebezpečnou Švýcarku Jil Teichmannovou (35. v žebříčku), talentovanou Dánku Claru Tausonovou (33.), ruskou hrdinku loňského BJKC v Praze Ljudmilu Samsonovovou (34.) nebo třeba zkušené české duo Markéta Vondroušová (38.), Kateřina Siniaková (44.). Kvalifikace je navíc tříkolová, ze 48 účastnic tedy do hlavní soutěže pronikne pouze šestice nejlepších hráček.

Na okruhu WTA se vyskytují menší a střední turnaje se značně nerovnou kvalitou obsazení. Příkladem pořádně atraktivního klání je „pětistovka“ Dubai Duty Free Tennis Championships, která přilákala řadu tenistek z užší i širší elity.

Místenku v hlavní fázi si napřímo zajistily pouze nejlepší z nejlepších tenistek, ty ostatní musejí chtě nechtě do zrádné tříkolové kvalifikace. Nasazenou jedničkou je Jil Teichmannová, jež se loni probojovala až do finále velkého podniku v Cincinnati. Ve stejné části kvalifikačního pavouka je i devátá nasazená Kateřina Siniaková, která vstoupí do turnaje proti Rumunce Jaqueline Cristianové (58.).

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Katerina Siniakova (@siniakovakaterina)

Nasazená pětka Markéta Vondroušová začne proti japonské deblové specialistce Eně Šibaharaové, jež okupuje v singlovém rankingu až 538. příčku. V případném finále kvalifikace může Vondroušová narazit na Kazašku Julii Putincevovou (41.).

Mezi nejzajímavější hráčky ke sledování v kvalifikaci patří jistě Amanda Anisimovová (40.). Dvacetiletá Američanka zahájila sezónu ziskem titulu na přípravném turnaji v Melbourne, posléze dokráčela tamtéž do osmifinále Australian Open. V Dubaji se na úvod střetne s krajankou Madison Brengleovou (59.), v potenciálním třetím kole může nastat atraktivní souboj s Clarou Tausonovou.

Jistotu hlavní soutěže mají z Češek loňská finalistka Barbora Krejčíková (3.) a šampionka z roku 2013 Petra Kvitová (23.). Na Blízkém východě se dále představí mimo jiné Běloruska Aryna Sabalenková (2.), Polka Iga Šwiateková (8.), obhájkyně trofeje Garbiňe Muguruzaová (3.) ze Španělska a její krajanka Paula Badosaová (5.).

Rozlosování kvalifikace Dubai Duty Free Tennis Championships naleznete zde.