Lehečkova cesta do Top 100? Pozvolný, ale trvalý vzestup. Rotterdam jako třešnička na dortu

- Marek Bartošík

Když dnes velezkušený a úspěšný trenér Brad Gilbert poprvé viděl v akci Jiřího Lehečku proti Lorenzovi Musettimu (6:3, 1:6, 7:5), vyhodnotil jeho hru jako působivou. A dvacetiletý Čech na halovém turnaji ATP v Rotterdamu skutečně budí pozornost tenisové komunity – jako 137. hráč světa dokráčel z kvalifikace (zatím) do semifinále, přičemž skolil třeba světovou dvanáctku Denise Shapovalova. A odměna? Lehečka se v pondělí poprvé objeví v první stovce mužského žebříčku. Cesta za dvojciferným rankingem ale rozhodně nebyla jednoduchá, Lehečka na ní musel překonat řadu překážek a zapsat kopu parádních výsledků…

Aktuálně dvacetiletý Jiří Lehečka se po letmém mihnutí na konci roku 2018 nastálo objevil v rankingu v květnu 2019. Od té doby se pohyboval v páté až sedmé stovce světového pořadí, než ho semifinále z velkého challengeru v Prostějově vystřelilo v září 2020 na dosah Top 400. Až k hranici 350. místa ho následně posunul premiérový titul mezi profesionály z pražských Spojů. Do konce roku, který zakončil na 351. příčce, stihl ještě finále na menším turnaji v Heraklionu.

Jestliže byl ročník 2020 spíše opatrnějším a skromnějším rozkoukáváním Lehečky v pozdějších fázích mužských turnajů, loňská sezóna už pro něj znamenala významný vzestup mezi širší světovou elitu. Zástupce prostějovského klubu zapsal na challengerech dva tituly (Bukurešť, Tampere) a dvě finále (Poznaň, Pau), k tomu připojil dvě trofeje z podniků ITF (Šarm aš-Šajch, Jablonec nad Nisou).

Za zmínku jistě stojí i premiérová grandslamová kvalifikace, kde Lehečka na US Open padl až v závěrečné rundě. Konec roku strávil na žebříčkovými body nedotovaném Davis Cupu v Innsbrucku, kde potrápil člena elitní dvacítky Camerona Norrieho.

Do tohoto roku vstupoval Lehečka jako 141. tenista žebříčku, elitní stovka ale byla s ohledem na nutné bodové zisky stále na míle daleko. Nicméně svěřenec Michala Navrátila neotálel a už v Austrálii zapsal čtvrtfinále na challengeru v Traralgonu a poprvé v profesionální kariéře i úspěšnou kvalifikaci na grandslamu (Australian Open).

Po nevýrazném začátku evropské halové tour, zahrnujícím rychlé porážky v Quimperu i Montpellieru, český reprezentant nečekaně září na halové „pětistovce“ v Rotterdamu, kde se prokousal z kvalifikace až do semifinále! Dvě stovky získaných bodů mu dosud zajistily posun do Top 100 rankingu, aktuálně figuruje na 95. pozici.

Ať už dopadne sobotní semifinále se světovou čtyřkou Stefanosem Tsitsipasem jakkoliv, Lehečka se v pondělí stane novou českou jedničkou, když po pouhém týdnu ukončí nadvládu o rok staršího krajana Tomáše Macháče. Naděje českého tenisu se zkrátka derou vpřed!