Martincová Kvitovou nepomstila. V Petrohradu však znovu útočí na vylepšení kariérního maxima

- Jan Vojkůvka

Postupnými krůčky se Tereza Martincová dál dere vzhůru světovým žebříčkem. V pátek sice neuspěla ve čtvrtfinále turnaje WTA v Petrohradu, když nestačila na přemožitelku Petry Kvitové Irinu Beguovou a prohrála 4:6, 2:6, ale poprvé v kariéře se tlačí do první čtyřicítky rankingu WTA. V pořadí této sezony jí navíc patří výborné 30. místo.

Sedmadvacetiletá Martincová, která se v minulé sezoně konečně prodrala do první světové stovky a rok zakončila na 48. místě, se dál snaží svou pozici vylepšovat, a především nahrát body, aby při jejich postupném odepisování neztratila místo mezi tenisovou smetánkou. A to se jí zatím úspěšně daří.

Poté, co si v této sezoně zahrála osmifinále v Adelaide a poprvé v kariéře vyhrála zápas na Australian Open, se jí povedlo projít do čtvrtfinále na ruském turnaji v Petrohradě.

V něm mohla česká hráčka pomstít svou krajanku Kvitovou, které Irina Beguová v osmifinále udělila dokonce kanára, ale nakonec neuspěla. V utkání totiž nevyužila celkem čtyři brejkboly, sama ztratila servis třikrát a prohrála ve dvou setech.

I tak ale může být po vystoupení v Rusku spokojená. Díky účasti ve čtvrtfinále totiž poprvé v kariéře útočí na posun do první světové čtyřicítky. Pokud právě Beguová, nebo Běloruska Aljaksandra Sasnovičová, dokážou v Petrohradu vyhrát titul, bude Martincová od pondělí figurovat na 41. místě. V opačném případě jí bude patřit 40. místo na světě a dosáhne dalšího žebříčkového milníku v kariéře.

Fakt, že Martincová prozatím v této sezoně skvěle pracuje na bodech do žebříčku WTA, navíc potvrzuje fakt, že v rámci rankingu WTA Race, který zahrnuje pouze probíhající tenisový ročník, jí patří skvělá 30. příčka. Česká tenistka si v roce 2022 připsala na konto už 201 bodů.

Další program Martincové nabízí další prostor ke sbírání tolik potřebných bodů nutných k udržení pozice mezi elitou. Je přihlášená na turnaj v Dauhá, který startuje 20. února, od 28. února si zahraje ve francouzském Lyonu a pak ji už čeká přesun k turnajům ve Spojených státech, kde má jistou účast v hlavní soutěži jak v Indian Wells, tak v Miami.