Jednadvacet grandslamů? To na rekord stačit nebude, upozornil Nadal

- Jan Vojkůvka

Cesta Rafaela Nadala k rekordnímu jednadvacátému grandslamovému titulu byla obdivuhodná. Španělský tenista nebyl favoritem na zisk trofeje a ve finále prohrával s Daniilem Medveděvem 0:2 na sety. Přesto dalším heroickým výkonem skóre utkání otočil a osamostatnil se na čele tabulky grandslamových šampionů. Podle už pětatřicetiletého Nadala však 21 titulů na udržení rekordu rozhodně stačit nebude.

Nadal byl po svém vítězství v Melbourne neskutečně šťastný. Dosáhl konečně na rekordní trofej, o kterou se marně snažil loni na svém královském turnaji, kterým je Roland Garros. Sám tušil, že jeho chvíle by mohla přijít opět v Paříži, nakonec to ale zvládl takřka o půl roku dříve.

Jak zkušený Španěl uvedl, možnost být rekordmanem je něco, co jej možná i žene dál dopředu. Ale sám také moc dobře tuší, že zisk 21. grandslamového titulu může být na udržení rekordu z turnajů velké čtyřky přeci jen málo.

„Chtěl bych být nejlepší z nás tří s nejvíce získanými grandslamy? Ano, to bych moc rád,“ řekl v rozhovoru ve své tenisové akademii na Mallorce a připomněl svou přetahoval s Rogerem Federerem a Novakem Djokovičem, kteří mají oba na kontě 20 grandslamových titulů a Nadal se tak na čele pomyslného závodu osamostatnil.

„Jsem tím ale posedlý, nebo byl bych frustrovaný, kdyby to nevyšlo? To se říct nedá,“ odmítl, že by pro něj rekord byl nyní středobodem jeho kariéry. „Ale abych byl upřímný, nemyslím si, že 21 titulů je dost na to, abych skončil jako ten s nejvíce grandslamy,“ upozornil.

Zatímco ze strany Rogera Federera už Nadalovi nejspíš nehrozí žádné nebezpečí v boji o grandslamový rekord, o rok mladší Djokovič je stále velkou hrozbou. Oproti Nadalovi, který je v posledních letech přeci jen silný zejména na antuce, může v této sezoně klidně několik grandslamových titulů posbírat. Ostatně, i sám Nadal si uvědomuje, že jeho vítězství na Australian Open bylo tak trochu zázračné a vydřené, byť zasloužené.

Nicméně, už v červnu bude moci Nadal své vedení na čele ještě zvýraznit. Pokud mu vydrží zdraví, které bylo loni dost ovlivněné zraněním chodidla, bude největším favoritem Roland Garros, tedy turnaje, který vyhrál už třináctkrát. Pokud by v Paříži uspěl, získal by 22. grandslamový titul, což by byl na jedné straně fantastický úspěch, a na straně druhé by to Nadalovi zvýšilo šance, že skutečně bude z Velké trojky tím nejúspěšnějším.