Světová dvanáctka? Žádný problém! Lehečka je v halovém Rotterdamu už v osmifinále

- Marek Bartošík

Jiří Lehečka se na halové pětistovce v nizozemském Rotterdamu postaral o prvotřídní senzaci. Český kvalifikant vyřadil v úvodním kole chybující světovou dvanáctku Denise Shapovalova, kterého porazil za hodinu a půl dvakrát 6:4. Dvacetiletý Lehečka odvrátil v utkání 10 z celkových 11 brejkbolů, když hned dvakrát otáčel na podání stav 0:40. Sám pak uspěl na příjmu třikrát.

Dohromady už tři zápasy opanoval Jiří Lehečka na prestižním turnaji ABN Amro World Tennis Tournament. Zatímco v kvalifikaci vyřídil domácí divokou kartu Jespera De Jonga a mírného francouzského favorita Corentina Mouteta, v hlavní soutěži si dokonce připsal skalp wimbledonského semifinalisty Denise Shapovalova!

Lehečka touto premiérovou výhrou v hlavní fázi turnaje ATP navázal na úspěch svého kamaráda Víta Kopřivy, který si na stejného kanadského favorita vyšlápl na loňském antukovém podniku ve švýcarském Gstaadu.

Český reprezentant si dosud v Rotterdamu vysloužil 20 bodů za úspěšnou kvalifikaci a dalších 45 bodů za postup do osmifinále, v tzv. „živém“ žebříčku nyní figuruje na 121. místě.

Aktuálně 137. tenista rankingu Lehečka narazí v osmifinále buď na domácího Botica Van de Zandschulpa, nebo na Španěla Bernabého Zapatu Mirallese.

ABN Amro World Tennis Tournament, Rotterdam (muži, NED, 1 349 070 EUR, tvrdý povrch – hala)
1. kolo dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (137.) – Denis Shapovalov (CAN, 12.) 6:4, 6:4