Páteční ohlasy DC: Představí se Čilič a Del Potro ve čtyřhře?

- Radek Štohl

První den daviscupového finále je již za námi a s ním přinášíme i ohlasy všech aktérů. Kromě protagonistů pátečního odpoledne nechybí ani příspěvky kapitánů obou týmů, kteří se vyjádřili k aktérům sobotní čtyřhry. ,,Podle mého názoru se k Dodigovi přidá Čilič." má jasno o složení chorvatské dvojice kapitán Argentiny Orsanic. ,,Stále ještě nevíme, kdo bude hrát" oponoval jeho protějšek.

Úvodní podívanou přichystal v pátek divákům Marin Čilič, který nad Federicem Delbonisem vyhrál oba úvodní sety a měl tak našlápnuto k jednoznačnému vítězství. Argentinská dvojka však zabojovala a vynutila si další tři sety. V tom závěrečném přeci jen své zkušenosti prokázal domácí tenista, jenž níže postaveného tenistu na žebříčku zdolal po třech a půl hodinách.

,,Publikum mi hodně pomohlo zůstat v zápase, po promarněném vedení 2:0 na sety to nebylo jednoduché.“ svěřil se po náročném vítězství domácí Marin Čilič. ,,Federico od poloviny třetího do konce čtvrtého setu předváděl skvělý tenis, hrál velice agresivně. Na začátku rozhodujícího setu jsem vynaložil mnoho úsilí, abych zůstal soustředěný a získal brejk, což si myslím že bylo klíčem k vítězství.“

,,Je to zápas hraný na tři vítězné sety a zároveň se jedná o Davis Cup, takže během utkání musíte vždy počítat s tím, že jednou budete nahoře a podruhé zase dole. Naštěstí v závěru duelu jsem byl tím odolnějším hráčem já." neskrýval radost z vítězného pětisetového duelu aktuálně šestý hráč světa.

Federico Delbonis neměl v prvních dvou dějstvích příliš šancí na úspěch, což se však změnilo ve třetí a čtvrté sadě. ,,V úvodních dvou setech servíroval Marin velice kvalitně a na jeho podání jsem neměl žádné příležitosti k tomu, abych ho brejkl. V následujících dvou sadách když jsem měl nějaké šance, tak jsem se je snažil využít."

,,Na jeho servisu jsem dohrával každý míč, snažil se dobře pohybovat, v každé výměně si udržet šanci na fiftýn a hrát agresivněji." prozradil hráč, který v předchozích dvou utkáních neuhrál proti Čiličovi ani set.

Ve druhém pátečním utkání si Juan Martin Del Potro poradil ve čtyřech setech s veteránem Ivo Karlovičem, se kterým svedl více než tříhodinovou bitvu. Vítěz US Open z roku 2009 nemusel během celého napínavého zápasu čelit jedinému brejkbolu chorvatského obra.

,,Pro mě to byl náročný duel. Ivo hrál velice dobrý tenis a samozřejmě po konci druhého setu jsem znervózněl. Nakonec jsem k vítězství musel projít delší cestou“ uvedla jednička argentinské výběru. 

,,Atmosféra byla fantastická, naši fanoušci byli skvělí. Ocenit musím ale i domácí publikum, které se chovalo geniálně a ukázalo nám hodně respektu. Tento zápas byl vyčerpávající, ale na zbytek víkendu bych měl být připravený."

Jak to vypadá s rodákem z Tandilu do sobotní čtyřhry? ,,Momentálně netuším. Z tohoto utkání se pokusím zotavit, a pokud se budu zítra cítit dobře, poté má kapitán na výběr čtyři hráče.“ dodal bývalý čtvrtý hráč světa v pozápasovém rozhovoru.

Po prohraném duelu se před novináře postavil i Ivo Karlovič, kterému k vítězství nestačilo ani 35 trefených es. Sedmatřicetiletý tenista se stal nejstarším hráčem, který od roku 1920 kdy zasáhl do daviscupového klání ve dvouhře: ,,Je to zklamání, ale takový je tenis. Z celého utkání nejsem vyčerpaný, protože v zápase se nehrálo příliš dlouhých výměn. Dneska jsem nepředváděl svoji nejlepší hru, přesto tam nějaké příležitosti byly." 

Aktuálně dvacátý tenista světa ujistil chorvatské fanoušky, že s prohrou se nehodlá již zabývat. Naopak, pokud bude potřeba, na páté utkání se vzorně připraví. ,,Jsem už trochu starší, takže se tím nebudu trápit dlouho. Dvacet minut po utkání jsem byl z toho špatný, ale nyní je to už pryč. Zítra mě čeká den volna a pokud to bude nezbytné, tak na nedělní rozhodující duel budu připravený."

Jak to vidí před sobotní čtyřhrou oba kapitáni? ,,O sobotě jsme ještě nemluvili, tajnosti okolo toho však dělat nebudeme" prohlásil šéf argentinské lavičky, Daniel Orsanic, který má zároveň i jasno o chorvatském páru pro sobotu. ,,Nemáme co skrývat, rozhodnutí učiníme po návratu na hotel. Podle mého názoru se k Dodigovi přidá Čilič."

Kapitán domácího výběru myšlenku Orsaniče nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Zeljko Krajan věří, že jeho deblový tým bude silný, ať už nastoupí kdokoliv. ,,K zisku trofeje potřebujeme získat dva body. Jsme pozitivní a do zítřejšího utkání půjdeme sebevědomě, s vírou že jsme favorité." Nastoupí Marin Čilič? ,,Stále ještě nevíme, kdo bude hrát. S Čiličem jsem ještě o jeho fyzické kondici nemluvil."