Kvitová začala v Petrohradu suverénně, blýskla se i parádičkou

- Filip Lefenda

Petra Kvitová (23.) zaznamenala na halové pětistovce v ruském Petrohradu svou druhou letošní výhru. Nasazená šestka ztratila v úvodním kole s německou kvalifikantkou Jule Niemeierovou (118.) jen tři gemy a zvítězila za 69 minut 6:2 a 6:1. V duelu se stačila blýsknout i málo vídanou parádou.

Kvitová absolvovala v Petrohradu první soutěžní klání od 18. ledna, kdy překvapivě vypadla na raketě Rumunky Cirsteaové už v úvodním kole Australian Open (prohra dvakrát 2:6). Do turnaje, který v roce 2018 jednatřicetiletá Češka ovládla, vstupovala s letošní bilancí jediné výhry a tří porážek.

V úterý si ovšem vedla rodačka z Bílovce v Sibur aréně neohroženě. Proti rozehrané německé kvalifikantce Niemeierové neztratila za celý zápas ani jednou servis a s přehledem prosvištěla do osmifinále.

Do utkání vstoupila dvojnásobná wimbledonská šampionka brejkem a v sedmém gemu pak přidala na příjmu další. Následně Kvitová sadu ukončila málo vídanou čistou hrou, při níž vykouzlila na servisu čtyři esa v řadě.

Brejkem načala turnajová šestka rovněž druhé dějství a postupně „loupila“ na returnu ještě dvakrát. Přesnou agresivní hrou si Kvitová i za pomoci osmi es došla pro hladký triumf 6:2 a 6:1. V boji o čtvrtfinále, které si dosud zahrála v Petrohradu při každém z předešlých tří startů, vyzve buď Číňanku Šuaj Čang (67.), nebo Irinu Beguovou (56.) z Rumunska.

Vstup do turnaje čeká dnes po poledni i na další dvě krajanky. Markéta Vondroušová změří síly s Rumunkou Soranou Cirsteaovou a Tereza Martincová vyzve na centrálním dvorci nejstarší účastnici akce – bývalou světovou dvojku Věru Zvonarevovou z Ruska.

St. Petersburg Ladies Trophy (ženy, RUS, 703 580 USD, hala – tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Jule Niemeierová (GER, 118.) – PETRA KVITOVÁ (23.) 2:6, 1:6