ATP

Bublik ve finále překvapil Zvereva a slaví premiérový triumf

- Radek Štohl

Turnaj ve francouzském Montpellieru nečekaně ovládl Alexandr Bublik (35.). Kazašský tenista ve finálovém střetnutí přehrál nasazenou jedničku Alexandera Zvereva (3.) 6:4, 6:3, díky čemuž slaví premiérovou trofej na okruhu ATP.

Čtyřiadvacetiletý Bublik před nedělním duelem ve Francii porazil čtyři soupeře. Postupně na jeho raketě skončili Tallon Griekspoor (7:6, 7:6), Pierre-Hugues Herbert (6:3, 6:7, 6:2), druhý nasazený Roberto Bautista Agut (6:4, 2:6, 7:6) a v semifinále Filip Krajinovič (6:4, 6:2).

První brejk duelu byl k vidění v pátém gemu, kdy Kazach uspěl při podání Zvereva. O výhodu však okamžitě přišel čistou hrou. Za stavu 4:4 Bublik udeřil podruhé, vzápětí navíc při vlastním servisu odvrátil dva brejkboly v řadě.

Vítěz úvodního setu za stavu 1:1 zahodil dva brejkboly, o dva gemy později však uspěl, a to rovnou čistou hrou. Jelikož v devátém gemu se situace opakovala, Alexandr Bublik se překvapivě dočkal titulu.

Kazašský tenista před duelem s Alexanderem Zverevem neuspěl ve čtyřech finálových zápasech, proti hráčům TOP 5 měl navíc negativní bilanci 0:6. 

Teď si ji spravil v pravý čas.