Nikdo mi nefandí jen proto, že jsem Rus, prohlásil Medveděv. Nestěžuj si, vzkázal mu Karacev

- Petr Sumbal

Ruský tenista Daniil Medveděv si po prohraném finálovém utkání Australian Open proti Rafaelu Nadalovi na tiskové konferenci postěžoval, že fanoušci po velkých zápasech nikdy nejsou na jeho straně. „Nefandí mi jen proto, že jsem Rus. Jsem zklamaný, cítím se být nerespektován,“ prohlásil. Jeho reprezentační kolega Aslan Karacev to však vidí trochu jinak. „Daniil by si neměl stěžovat a raději vzít situaci takovou, jaká je,“ vzkázal mu přes média.

Po prohraném finále australského grandslamu byl Medveděv pochopitelně velmi frustrovaný. Kvality svého soupeře Rafaela Nadala sice na pozápasové tiskovce uznal, ale poté si hlasitě postěžoval na to, jak se během utkání chovali diváci na tribunách kurtu Roda Lavera.

„Když Rafa servíroval a někdo v publiku náhodou vykřikl: ‚Do toho Daniile‘, ostatní ho hned tišili klasickým ‚pssst‘. Když se to ale stalo naopak a někdo před mým podáním podpořil Nadala, neozvalo se z hlediště vůbec nic,“ postěžovala si světová dvojka.

„Vždy když hraju tyhle velké zápasy, lidé mi nefandí. Myslím, že to je tím, že jsem Rus. Fanoušci jsou vždycky raději na straně soupeře,“ prohlásil Medveděv a pokračoval. „To malé dítě, které ve mně je, právě přestalo snít. Od teď už nebudu hrát za ostatní lidi, pouze za sebe a svou rodinu. V budoucnu dám klidně přednost domácím turnajům před grandslamy. Nemyslím si, že budu tenis hrát ještě po třicítce.“

Medveděvův krajan Aslan Karacev se na celou situaci dívá o něco racionálněji. „Myslím si, že je úplně normální, že diváci fandí Nadalovi, který se zrovna vrací po půlroční pauze způsobené zraněním. Jemu a Federerovi budou lidé prostě vždycky fandit. Daniil by si neměl stěžovat, ale vzít situaci takovou, jaká je,“ vzkázal svému slavnějšímu kolegovi v rozhovoru pro server Wion Sports.

„Mám stejné zkušenosti jako Daniil, stalo se mi to třeba když jsem hrál proti Andymu Murraymu v Sydney. Tam také všichni fandili jemu a je to pochopitelné, vzhledem k tomu, co všechno tihle velcí hráči pro tenis udělali,“ řekl Karacev. „Nemůžete lidem přikázat: ‚Teď musíte fandit mně‘. To prostě nejde,“ dodal patnáctý hráč světa.

„Jasně, že to hodně nepříjemné, když se vás diváci pokouší všelijak rozhodit. Ale myslím si, že si Daniil dříve či později uvědomí, že je to v zápasech proti velké trojce úplně normální,“ uzavřel téma Karacev.