Zneužíval pravomocí. Rozhodčí, který na US Open diskvalifikoval Djokoviče, byl suspendován

- Jan Vojkůvka

Umpirový rozhodčí, supervizor a držitel zlatého odznaku Soeren Friemel obdržel dvanáctiměsíční zákaz vykonávání své profese. Německý rozhodčí čelil vážným obviněním z neetického chování a zneužívání pravomocí, za což byl po pětiměsíčním vyšetřování suspendován. Tento týden pak bylo zamítnuto jeho odvolání.

Friemel, jenž patří k rozhodčím, kteří mají udělený nejvyšší zlatý odznak a jsou zaměstnáni Mezinárodní tenisovou federací, byl provizorně suspendován už 19. června 2021. Tehdy proti němu vznesl jeden z mladších a služebně níže postavených rozhodčích vážná obvinění, že zneužívá svých pravomocí.

Zkušený Němec totiž pracoval jako supervizor se zlatým odznakem, což znamenalo především to, že hrál hlavní roli při určování, kteří rozhodčí budou povýšení a na jaké turnaje budou přidělení. Dle obvinění svých pravomocí zneužíval a choval se neeticky, což se nakonec také prokázalo.

„Stížnost spočívala v tom, že Soeren učinil nevhodné komentáře,“ uvedl mluvčí Mezinárodní tenisové federace s tím, že zároveň zneužíval svého postavení při udělování pozvánek na turnaje. „Vyšetřující úředník a celý vyšetřovací panel dospěl ke zjištění, že došlo k porušení kodexu.“

Friemel, jenž pracuje pro ITF od roku 2014, byl oficiálně suspendován už v prosinci, proti rozhodnutí se ale odvolal. Tento týden však své odvolání prohrál a jeho roční suspendace tak nadále platí.

U tenisových příznivců se Friemel nejvíce „proslavil“ v roce 2020 diskvalifikací Novaka Djokoviče na US Open. Světová jednička tehdy odpálila míček a nešťastně trefila čárovou rozhodčí do krku. Byl to právě Friemel, kdo rozhodl o Srbově vyloučení z turnaje.