Bartyová míří ke hvězdám. Suverénně drží pozici jedničky a nahání legendy

- Marek Bartošík

Australanka Ashleigh Bartyová se nenápadně prosazuje mezi nejužší elitu v historii ženského tenisu. Aktuální světová jednička přidala na nedávném Australian Open svůj třetí grandslamový titul, nyní tak opanovala turnaj velké čtyřky na tvrdém povrchu, trávě i antuce. Pětadvacetiletá Australanka je navíc suverénní světovou jedničkou, na tomto postu nastřádala už 113 týdnů a hned třikrát zakončila rok na pomyslném trůnu. A její vláda zdaleka nekončí!

Bohatá sbírka Ashleigh Bartyové čítá trofeje z Roland Garros 2019, Wimbledonu 2021 a letošního Australian Open, splňuje tak kritéria pro tzv. „povrchový“ grandslam. Svěřenkyni Craiga Tyzzera už zbývá uspět pouze na US Open, čímž by zkompletovala kariérní grandslam. Je to pochopitelně složitý úkol – vždyť Bartyová v New Yorku dosud ani jednou neprošla do čtvrtfinále.

Skvěle si vede Bartyová také ve statistice času stráveného na prvním místě žebříčku WTA. První sedmičku týdnů nastřádala v období od června do srpna 2019. Posléze ji sice na měsíc vystřídala Japonka Naomi Ósakaová, Bartyová se ale na vrchol rankingu v září téhož roku vrátila a od té doby před sebe nikoho nepustila. A to navzdory absenci z „pocovidových“ turnajů od srpna do konce roku 2020.

A pohled na aktuální verzi světového pořadí napovídá, že se fanoušci Bartyové o nadvládu své oblíbenkyně rozhodně bát nemusejí. Žebříčková jednička má na svém kontě 8331 bodů, před druhou Arynou Sabalenkovou má pohodlný náskok 2633 bodů a před třetí Barborou Krejčíkovou 2798 bodů (za titul na grandslamu se uděluje 2000 bodů).

První větší obhajoba čeká na Bartyovou až na přelomu března a dubna v Miami, kde bude ve hře 1000 bodů za její loňský triumf. I kdyby se ale hvězdné tenistce nezadařilo, její postavení by mělo zůstat neotřesitelné až do Wimbledonu.

A jaká je řeč čísel? Bartyová je se 113 týdny na pozici světové jedničky osmá v historické tabulce, na sedmou Justine Heninovou ztrácí nicotné čtyři týdny. Dále jsou před ní už jen Monika Selešová (178 týdnů), Martina Hingisová (209), Chris Evertová (260), Serena Williamsová (319), Martina Navrátilová (332) a Steffi Grafová (377).

Pro Bartyovou vyznívá velmi dobře také statistika nejdelších pobytů na prvním místě rankingu. Nyní drží šňůru 106 týdnů, která ji řadí na pátou příčku, přičemž na čtvrtou Chris Evertovou jí zbývá jen sedm týdnů. Na pomyslných stupních vítězů figurují s větším odstupem Martina Navrátilová (156) a Serena Williamsová se Steffi Grafovou (obě 186).

Velmi cenným zápisem je bezesporu i zakončení sezóny na pozici světové jedničky, což se Bartyové povedlo v roce 2019, 2020 i 2021. Úspěšnější jsou v tomto ohledu pouze Lindsay Davenportová (čtyřikrát), Serena Williamsová a Chris Evertová (pětkrát), Martina Navrátilová (sedmkrát) a Steffi Grafová (osmkrát).

V čem naopak Bartyová na nejlepší tenistky zatím ztrácí, je počet grandslamových i všech dalších titulů z okruhu WTA. Majitelka patnácti singlových trofejí, na jejíž pestrou hru je složité najít odpověď, má však všechny předpoklady k tomu, aby svou sbírku v dalších letech výrazně rozšířila.