Nejpřekvapivější a nejnečekanější. Nadala po rekordním triumfu dostihly emoce

- Jan Vojkůvka

Skutečný válečník, který se nikdy nevzdává. Rafael Nadal opět jednou prokázal, proč je jedním z nejlepších tenistů světa. V neskutečné řeži, kterou s Daniilem Medveděvem svedl, otočil nepříznivě se vyvíjející skóre z 0:2, 2:3 a 0:40 a zvítězil 2:6, 6:7, 6:4, 6:4 a 7:5. Svým nedělním vítězstvím v Melbourne se osamostatnil na čele historické tabulky grandslamových šampionů se ziskem 21 titulů.

Cesta za rekordním titulem nebyla jednoduchá a Nadal rozhodně nebyl největším favoritem na prvenství. Pětatřicetiletá hvězda ale znovu prokázala, proč patří mezi hrající legendy bílého sportu. Nadal na turnaji zvládl těžký zápas s Karenem Chačanovem, pětisetovou bitvu s Denisem Shapovalovem i těžkou prověrku v podobě Mattea Berrettiniho, čímž si vysloužil možnost vyzvat světovou dvojku Daniila Medveděva.

V utkání s ruským bohatýrem dlouho tahal za kratší konec, ale ani zdánlivě beznadějná situace, kdy při svém podání ve třetím setu čelil hned třem brejkbolům v řadě, čímž mu hrozilo, že bude prohrávat 0:2 a 2:4, jej nezastavila. Naopak, dokonale využil svých zkušeností z velkých finálových bitev a hnán bouřlivým publikem dokázal zápas otočit.

„Tohle byl jeden z mých nejvíc emočně vypjatých zápasů v kariéře. Ani nevím, co říct. Je to prostě úžasné,“ dostihly jej po triumfu emoce. „Abych byl upřímný, před měsícem a půl jsem ani nevěděl, jestli budu schopný se vůbec na okruh vrátit a zase hrát tenis. A teď tu stojím, mám před sebou tuto trofej... Ani nevíte, jak moc jsem bojoval za to, abych tu mohl být,“ dojímal se grandslamový rekordman.

„Možná existovala šance, že by tohle mohlo být moje poslední Australian Open, ale ne, mám stále spoustu energie, co mě žene dál. Ani nedokážu přesně vyjádřit své aktuální pocity, ale nadále se budu snažit odvádět nejlepší možnou práci a vracet se sem,“ potvrdil Španěl, že s tenisem ani po této sezoně končit nehodlá.

Nadal, který získal rekordní 21. grandslamový titul, čímž se osamostatnil před Rogerem Federerem a Novakem Djokovičem, podle svých slov nechtěl ani za zdánlivě beznadějné situace zápas prostě vzdát. Naopak jej hnala touha předvést jeden z největších comebacků v kariéře. A to se mu skutečně povedlo.

„Po dvou setech jsem byl docela unavený, ale věděl jsem, že mám své šance, jen jsem byl trochu nervózní. Proti Daniilovi je vždy těžké změnit dynamiku zápasu, ale já si prostě říkal, že si musím dál věřit,“ vyprávěl Nadal. „Prohrál jsem tu už spoustu zápasů, takže jsem si opakoval, že dnes by to mohlo být jinak. Potřeboval jsem bojovat až do konce, potřeboval jsem věřit. A až do konce jsem bojovat nepřestal.“

„Dal jsem do toho všechno, co ve mně zbylo, věřte mi. Jsem extrémně unavený, ani nemohu slavit,“ smál se Nadal. „Ale dnes to byl přesně ten den, kdy se člověk musí vydat ze všech sil. Užíval jsem si ten boj a užíval jsem si emoce. A to, že mám tuto trofej, pro mě znamená všechno. Způsob, jakým jsem této trofeje dosáhl, je nezapomenutelný. Bezpochyby to byl jeden z nejemočnějších zápasů kariéry. Je to nejnečekanější a pro všechny nejpřekvapivější vítězství,“ dodal.