Australian Open: Nadal otočil z 0:2 a je rekordmanem! Titul slaví i Krejčíková se Siniakovou

- Redakce

Rafael Nadal to dokázal! Pátý hráč světa si na Australian Open dokráčel pro rekordní 21. grandslamový titul, když v nedělním pět a půl hodiny dlouhém finálovém souboji otočil skóre zápasu s Daniilem Medveděvem, kterého porazil 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5. Své vítězky zná i ženská čtyřhra a k české radosti se jimi staly Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou! Češky sice poprvé na turnaji ztratily set, ale do zápasu se dokázaly vrátit a následně ho i otočit.

Finále mužské dvouhry nabídlo obrovské drama plné zvratů. Velmi blízko svého druhého grandslamového titulu byl i Daniil Medveděv, ale v souboji s velezkušeným Rafaelem Nadalem nakonec nadějné vedení neudržel.

Už v prvních hrách bylo patrné, že bude ke sledování ohromně dlouhý zápas. Duel totiž nabízel velmi dlouhé výměny, spousta fiftýnů musela být upracována a oba hráči se o mnoho gemů museli přetahovat i přes shody. Duel se nakonec protáhl na neskutečných pět a půl hodiny.

Lépe do finálové bitvy vstoupil Medveděv, který ukořistil první set v poměru 6:2. Ve druhé sadě Rus hned dvakrát prohrával a za stavu 3:5 dokonce čelil setbolu. S tímto problémem si však dokázal poradit, dotáhl set do tiebreaku a v něm po úspěšném obratu z 3:5 zvítězil 7:5.

Zdálo se, že má svůj druhý grandslamový titul na dosah, jenže Nadal zbraně nesložil, a to ani náznakem. Ve třetím setu si udržel všechna podání a po brejku v devátém gemu se mu povedlo čistou hrou tuto část zápasu doservírovat. Postupem času získaval Nadal stále znatelnější převahu, což přetavil v úspěch i ve čtvrté sadě a srovnal na 2:2.

Rozhodnout tak musel pátý set, v němž se Nadalovi povedlo uskočit do brejku v pátém gemu. Medveděv měl sice hned v šesté hře k dispozici tři brejkboly, ale využít se mu je nepovedlo. Odepisovat Rusa by se ale ani v tu chvíli nevyplatilo. Poznal to i Nadal, který mohl za stavu 5:4 podávat na vítězství, ale místo toho se Medveděvovi povedlo srovnat na 5:5 a drama mohlo pokračovat.

Medveděv však nevyužil teoretické momentální převahy a hned v další hře si zadělal na problémy. Pustil Nadala na shodu, posléze k brejkbolu a při něm odpálil svůj forhend za základní čáru. Nadal tím obdržel druhou příležitost, jak zápas doservírovat.

Nadal, který na Australian Open doposud triumfoval pouze v roce 2009, se tímto vítězstvím osamostatnil v historické tabulce grandslamových šampionů se ziskem rekordního 21. grandslamového titulu.

Krejčíková se Siniakovou slaví deblový titul
Barbora Krejčíková s Kateřinovou Siniakovou slaví čtvrtý společný grandslamový titul, k dvěma triumfům na Roland Garros a jednom ve Wimbledonu přidávají do své bohaté sbírky také titul z Australian Open. Ve finále porazili dvojici Anna Danilinová, Beatriz Haddadová Maiaová 6:7(3), 6:4 a 6:4.

Ve finále se český pár rozhodně nadřel nejvíc ze všech absolvovaných zápasů na turnaji. Duo K+S dokonce prohrálo s nenasazenou dvojicí Danilinová, Haddadová Maiaová poměrem 6:7(3) úvodní sadu. Češkám se vůbec nepovedl vstup do zkrácené hry, ve které prohrály prvních šest míčků a i když první tři setboly soupeřek odvrátily, na čtvrtý pokus už prohru setu neodvrátily.

Do druhé sady pak Krejčíková se Siniakovou vstoupily brejkem, který se nakonec ukázal být klíčem k vyrovnání finále na 1:1 na sety. Ve třetí sadě pak sehraný český pár předvedl nejlepší tenis během finále a díky dvěma brejkům si vypracoval vedení 5:2. Kazašsko-brazilský pár poté ještě dokázal snížit na 4:5, ale následně už Češky při podání Krejčíkové dramatický finálový duel uzavřely, radovaly se hned po prvním mečbolu.

„Je to úžasné a opravdu hezké. Potom, co jsme loni prohrály ve finále, máme velkou radost, že konečně máme titul,“ uvedla na tiskové konferenci po zápase světová jednička ve čtyřhře Siniaková. „Řekla bych, že to je obrovská úleva, jsme extrémně šťastné, že tahle trofej je konečně naše,“ dodala Krejčíková.

Finále mužské dvouhry
Rafael Nadal (ESP, 5.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5

Finále ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Danilinová (KAZ), Haddad Maiaová (BRA) 6:7(3), 6:4, 6:4