První grandslamové finále i debut v TOP 10. Přesto jsem teď zklamaná, mrzí Collinsovou porážka

- Jan Vojkůvka

Osmadvacetiletá Danielle Rose Collinsová na letošním Australian Open dosáhla prozatím největšího úspěchu své kariéry. Poprvé se prokousala grandslamovým turnajem až do finále, a ačkoliv prohrála se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou 3:6, 6:7, přesto se v pondělí posune premiérově do elitní světové desítky. Ani tyto nesporné úspěchy jí však nedokázaly zahnat zklamání, které po finálové porážce prožívá.

Byl to z její strany parádní turnaj. Vyřadila vycházející hvězdu Claru Tausonovou, poradila si se současnými hvězdami Elise Mertensovou a Igou Šwiatekovou, zastavila rozjetou veteránku Alizé Cornetovou... Zkrátka odehrála fantastický turnaj.

Nad její síly byla až ve finále domácí světová jednička Bartyová, kterou však rozhodně potrápila. Vždyť ve druhém setu vedla dokonce 5:1. Na ženskou superhvězdu sice nestačila a musela se smířit s porážkou, ale za nic se nemusí stydět. Pachuti z toho, že nedotáhla svůj životní grandslamový turnaj až k titulu, se však nedokázala zbavit.

„Začala mě trochu více tlačit a předváděla skvělé údery, přičemž si pomáhala i servisem. Já z toho měla trochu problémy s rotacemi při mých úderech a míčky nešly tam, kam jsem je potřebovala umísťovat,“ uvedla Collinsová na tiskové konferenci ke ztrátě nadějného skóre ve druhém setu.

„Jsem v tuto chvíli zklamanám, ale myslím, že později budu mít čas oslavit všechno, čeho jsem tu dosáhla,“ usmívala se posmutněle. „Víte, není to výsledek, jaký bych chtěla, ale odvedla jsem svůj nejlepší možný výkon. Dala jsem do toho všechno, co jsem mohla.“

„Snažila jsem se do toho chodit na maximum a tvořit si příležitosti. Bohužel mi to nevycházelo, ale udělala jsem všechno, co jsem mohla,“ poznamenala. „Turnaj to ale pro mě byl skvělý. Dosáhla jsem nových úspěchů, naučila se nové věci. A vidím, v čem se mohu ještě zlepšit, což je dobrá věc. Ale zkrátka jsem hrála proti skvělé soupeřce a byla to zábava.“

Jak rovněž uvedla, až zklamání opadne, ráda by ještě strávila nějaký čas v Melbourne, než se znovu vrhne do turnajového kolotoče. To už z ní bude nově i členka elitní světové desítky. Po postupu do finále se totiž ve světovém žebříčku usadí na 10. místě světa.

„Už dlouho jsem chtěla být hráčkou z TOP 10. Byl to i můj cíl v minulé sezoně, ale nakonec se to nepovedlo. Že jsem toho dosáhla zkraje této sezony, pro mě znamená hodně,“ rozzářila se závěrem Collinsová.