Australian Open: Bartyová ukončila čekání na domácí šampionku! Menšíka ve finále zastavily křeče

- Redakce

Australian Open se po 44 letech dočkalo domácí vítězky! Na grandslamovém turnaji v Melbourne v sobotu triumfovala světová jednička Ashleigh Bartyová, která byla zároveň první Australankou ve finále od roku 1980. Američanku Danielle Rose Collinsovou porazila 6:3, 7:6(2). Jakub Menšík se ve finále juniorky srdnatě rval o juniorský titul, ale po téměř čtyřech hodinách i kvůli křečím padl s nasazenou jedničkou Brunem Kuzuharou.

Světová jednička potěšila v sobotu v Melbourne australské publikum a ukončila čekání na domácí šampionku. Bartyová svým vítězstvím nad Collinsovou navázala na poslední australskou vítězku melbournského grandslamu, kterou byla v roce 1978 Chris O'Neilová.

V souboji s Američankou Danielle Rose Collinsovou začala výborně, v prvním setu odvrátila brejkbol soupeřky v páté hře a v šestém gemu odskočila do vedení 4:2. Po doservírování úvodního dějství se však její hra začala pomalu rozpadat.

Ve druhém setu totiž ztratila hned dvakrát servis a náhle prohrávala 1:5. Ani za tohoto stavu se ovšem nevzdala a duel do rozhodujícího setu odmítla pustit. Poměrně rychle se jí povedlo srovnat na 5:5, následně si vynutila tiebreak a v něm už zase dominovala, když jej vyhrála 7:2.

Po utkání šťastná Bartyová vyzdvihla především podporu publika, které ji tlačilo za velkým úspěchem. „Tlačili jste mě, abych hrála svůj nejlepší tenis. Věděla jsem, že proti šampionce jako je Danielle ho budu muset předvést. Jsem tak hrdá, že jsem Australanka. Všem vám moc děkuju, uvidíme se zase příští rok,“ hleděla na přítomné diváky.

Bartyová, která celým turnajem prošla bez ztráty setu, vybojovala svůj třetí grandslamový titul v kariéře.

Menšík v boji o titul vzdoroval téměř čtyři hodiny
Český tenista Jakub Menšík má za sebou své vystoupení na letošní juniorce Australian Open, kde nakonec grandslamový titul do své sbírky nezískal. Po heroické bitvě, která trvala téměř čtyři hodiny, padl s Američanem Brunem Kuzuharou 6:7(4), 7:6(6), 5:7.

Poté, co český tenista neudržel v prvním setu vedení 3:1 a ztratil sadu v tiebreaku, se mu povedlo ve druhém dějství oplatit soupeři stejnou mincí a ve zkrácené hře si vynutil rozhodující set. V něm, stejně jako v předchozích dvou sadách, oba hráči předváděli velmi dlouhé výměny a rvali se o každý fiftýn.

Náročná bitva si však vybrala svou daň a ve 12. hře rozhodujícího setu dostal Menšík křeče po další neskutečně dlouhé výměně, při které srovnal na 30 oba. Kvůli křečím nakonec nebyl schopný porážku odvrátit a jen s obrovským sebezapřením dohrál poslední dva míčky zápasu, po nichž znovu padl na kurt a už nebyl schopný se postavit.

Šestnáctiletého českého juniora po utkání odvezli z kurtu na vozíčku a kvůli zdravotním problémům se nezúčastnil závěrečného ceremoniálu.

Kokkinakis s Kyrgiosem slaví senzační titul
Thanasi Kokkinakis a Nick Kyrgios dotáhli svou senzační pouť na letošním Australian Open až do vítězného konce! Australští tenisté ovládli turnaj ve čtyřhře a stali se překvapivými šampiony domácího grandslamového turnaje, když ve finále porazili své krajany Matthew Ebdena a Maxe Purcella ve dvou setech 7:5, 6:4. Pro oba hráče se jedná o vůbec první grandslamový titul v jejich kariérách.

Finále ženské dvouhry
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – Danielle Rose Collinsová (USA, 30.) 6:3, 7:6(2)

Finále mužské čtyřhry
Kokkinakis, Kyrgios (AUS) – Ebden, Purcell (AUS) 7:5, 6:4

Finále dvouhry juniorů
Bruno Kuzuhara (USA) – JAKUB MENŠÍK 7:6(4), 6:7(6), 7:5

Finále dvouhry juniorek
Petra Marčinková (CRO) – Sofia Costoulasová (BEL) 7:5, 6:1