Vyzrál na dusno i zarputilého Švýcara. Vystřídal jsem čtyři ručníky, říká finalista Menšík

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Po jednoznačných výhrách v osmifinále a čtvrtfinále se Jakub Menšík v pátečním semifinále juniorského Australian Open pořádně nadřel a zapotil, než ve třísetové bitvě vyzrál na defenzivněji hrajícího Švýcara Kiliana Feldbausche. „Je to úžasný pocit, že budu hrát finále, obzvlášť na jednom ze čtyř největších turnajů,“ radoval se po utkání Menšík.

Průběh i výsledek prvního setu sliboval další rychlou záležitost pro ve formě hrajícího Jakuba Menšíka, jeho švýcarský vyzyvatel Kilian Feldbausch se ale do semifinále juniorky neprobojoval náhodou. Ačkoliv vypadal na dvorci už od začátku zápasu „na umření“, do poslední chvíle svou urputnou obranou zlobil českého ranaře.

„Semifinále bylo velice těžké,“ přiznal šestnáctiletý Menšík. „První set byl jednoznačný, navázal jsem na včerejší výkon, ale ve druhém setu začal hrát soupeř lépe a já jsem více chyboval, protože jsem se s ním pouštěl do delších výměn. Do třetího setu jsem však nastoupil s čerstvými silami, více jsem chodil na síť a pohlídal jsem si to,“ těšilo talentovaného Čecha.

Nasazená čtyřka Menšík si ve druhém dějství opravdu vybral vícero slabších chvilek – působil netrpělivě a napáchal hned 22 hrubek včetně čtyř dvojchyb. Před rozhodující sadou si vzal přestávku na výměnu oblečení, která mu přišla vhod.

„Nabral jsem nové síly. Počasí je tady celý týden neuvěřitelné, je strašné vedro. Před bouřkou bylo dusno, hodně jsem se potil, takže jsem musel vystřídat asi čtyři ručníky,“ vysvětlil čerstvý finalista.

Aby se vytáhlý český mladík stal juniorským šampionem Australian Open, musí zdolat ještě poslední překážku jménem Bruno Kuzuhara. Do karet mu hraje, že sedmnáctiletého amerického tenistu, jenž je aktuální světovou trojkou, v dosud jediném měření sil na loňském US Open porazil 6:3, 4:6 a 6:3.

„Je to velmi kvalitní tenista, hraje aktivně a rychle od základní čáry. Loni na US Open to byl velmi těžký zápas. Nicméně myslím, že když budu hrát jako dnes nebo včera, finále dopadne na mou stranu,“ sebevědomě konstatoval Menšík.

Jestliže by finálový souboj skutečně opanoval, navázal by na Jiřího Veselého, který před jedenácti lety slavil jako zatím jediný Čech juniorský titul ze dvouhry na Australian Open.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry juniorů

JAKUB MENŠÍK – Kilian Feldbausch (SUI) 6:1, 4:6, 6:2