Melbourne se po 42 letech dočkalo domácí finalistky i ryze australského finále čtyřhry

- Jan Vojkůvka

Australští fanoušci zažívají na letošním Australian Open po opravdu hodně dlouhé době úspěchy, na které si už dávno, ač nedobrovolně, museli odvyknout. Nejen, že o víkendu budou moci fandit Ashleigh Bartyové, která se stala první domácí tenistkou ve finále od roku 1980, ale po dlouhých 42 letech uvidí také ryze domácí finále v mužské čtyřhře!

Pro pětadvacetiletou Bartyovou, která na Australian Open byla zatím nejdále v semifinále v roce 2020, to byl další z řady krátkých procesů. V souboji s Američankou Madison Keysovou dominovala, deklasovala ji 6:1, 6:3 a i v šestém utkání na turnaji zvítězila 2:0 na sety.

Nejen, že si svou výhrou zajistila postup do finále, ale zároveň se v tu chvíli stala vůbec první Australankou od roku 1980, která si o titul na domácím grandslamu zahraje. Naposledy se to povedlo ve zmíněném roce Wendy Turnbullové, která tehdy prohrála s Hanou Mandlíkovou.

„Je to neskutečné,“ zářila hned po utkání na kurtu. „Tento turnaj miluji, miluji možnost sem jezdit a hrát. Jsem nadšená, že jsem schopná tu předvádět svůj nejlepší tenis. Hrála jsem tu dobře i předtím, ale teď mám šanci zahrát si o titul, což je neskutečný pocit,“ dodala před radujícím se publikem.

Australské publikum, které si v posledních dekádách užívalo špičkového tenisu, ale nemohlo ve finálových zápasech příliš fandit svým krajanům, však nepotěšila jen Bartyová. Obrovskou radost měli fanoušci i během semifinálových zápasů v mužské čtyřhře.

Do finále se totiž probojovaly dva domácí páry. Matthew Ebden a Max Purcell porazili ve dvou setech Rajeeva Rama s Joem Salisburym a Thanasi Kokkinakis s Nickem Kyrgiosem si stejným poměrem poradili s Marcelem Granollersem a Horaciem Zeballosem.

Je tak trochu symbolické, že i ryze domácí finále se uskuteční poprvé od roku 1980. Tedy po úplně stejné době, kdy byla v ženském finále také poslední Australanka.

Finále ženské dvouhry a mužské čtyřhry je v Melbourne na programu v sobotu. V neděli se pak odehraje finále mužské dvouhry a ženské čtyřhry, v níž se představí česká dvojice Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková.