Po dalším suverénním výkonu touží ovládnout Melbourne. Dáme do toho maximum, burcuje Krejčíková

- Jan Vojkůvka

České tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková si po roce zahrají opět ve finále Australian Open. Jejich cesta do souboje o titul je během letošního ročníku zcela dominantní. Češky v pěti odehraných zápasech ještě neztratily set a ve čtvrtečním semifinále porazily silnou rusko-belgickou dvojici Veroniku Kuděrmetovovou s Elise Mertensovou 6:2, 6:3. „Dáme do toho maximum, abychom tady konečně seděly s tou trofejí, která nám loni o kousek utekla,“ řekla na tiskové konferenci Krejčíková.

Český pár na Australian Open prožívá postupný progres. V roce 2018 vypadly Krejčíková se Siniakovou v osmifinále, následovalo čtvrtfinále, semifinále a v roce 2021 finále. Prostou logikou matematiky z toho vychází, že letos musí konečně přijít tolik kýžené vítězství a zisk trofeje pro šampionky Australian Open.

Tak jednoduché to ale nikdy není, což ví i české hráčky. Byť letos v Melbourne hrají suverénně a ještě neztratily ani set.

A to ani s prozatím nejtěžšími soupeřkami, kterými rozhodně Kuděrmetovová s Mertensovou byly. Vždyť tento pár spolu vybojoval loni při své premiéře okamžitě turnajový titul a i v Melbourne hrál výtečně. „Snažily jsme se je tlačit a donutily jsme je i k chybám, prostě jsme si pro to šly. Uhrály jsme to moc dobře,“ hodnotila utkání Siniaková.

„Naše výkony jdou hrozně nahoru. Hrajeme rychle a chytře, dobře podáváme a agresivně returnujeme. Dnes jsme předvedly náš nejlepší tenis,“ přitakala Krejčíková, kterou potěšilo zejména to, že se svou parťačkou dokázaly dodržet naplánovanou taktiku.

Cesta k vítězství vedla možná trochu překvapivě přes belgickou hvězdu Mertensovou. „Zdálo se mi, že důležitější body jsme dělaly přes Mertensovou, kterou jsme dvakrát brejkly v prvním setu, dost jsme toho přes ni uhrály i ve druhém setu,“ uvedla Krejčíková.

„Kuděrmetovová ze začátku dobře podávala a nedala nám moc příležitostí se chytit,“ podotkla k postřehu Siniaková. „Soupeřky jsme ale ani nijak neřešily, snažily jsme se hrát to svoje, abychom my byly aktivní a to se nám dařilo.“

Českým tenistkám k úspěšným výkonům na Australian Open výrazně pomáhá i podpora fanoušků z domova. Dostávají spoustu vzkazů, kterých si moc váží a které jim dodávají sebevědomí.

„Chtěla bych jim všem poděkovat, že takto v noci vstávají, snaží se nás naladit a fandí nám. Hodně lidí mi i psalo, že se dívají a fandí,“ poznamenala Krejčíková. „Jsem hrozně ráda, že jim takto můžeme dělat radost. I na kurtu si určitě vzpomeneme, že jsou doma lidi, kteří nám fandí a musí kvůli tomu vstávat.“

Na obě nyní čeká několik dní volna. Finále se totiž bude hrát až v neděli a hvězdné duo K+S se v něm střetne s kazašsko-brazilskou dvojicí Annou Danilinovou a Beatriz Haddad Maiaovou.

„Ještě máme před sebou poslední zápas, takže do toho dáme maximum, abychom tady konečně seděly s tou trofejí, která nám loni o kousek utekla,“ burcovala na tiskovce Krejčíková.

„Důležité zase bude, jak zahrajeme my. Budeme chtít být znovu hodně aktivní, už jsme tu zažily levačky i pravačky, takže jsme myslím na vše připravené. Musíme předvést naši solidní hru, hodně tlačit a jít si pro to. Určitě to bude těžký zápas, protože se do finále nějak dostat musely, ale to hlavní je náš výkon,“ dodala Siniaková.