Australian Open: Hradecká si o titul nezahraje, Krejčíková se Siniakovou jsou v semifinále

- Redakce

Ve středu byly na programu další čtvrtfinálové zápasy. Do jednoho z nich nastoupily Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které porazily americko-australskou dvojici Dolehideová, Sandersová ve dvou setech. Do finále mixu se nepodívá Lucie Hradecká, jež po boku Ekvádorce Gonzala Escobara v aréně Roda Lavera nestačila na australský pár Fourlisová, Kubler. Jakub Menšík suverénně postoupil do čtvrtfinále juniorské dvouhry.

Krejčíková se Siniakovou postoupily do semifinále
Bez ztráty setu zatím postupují letošním Australian Open Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Elitní české deblistky nezaváhaly ani ve čtvrtém utkání na turnaji, když ve čtvrtfinále přehrály americko-australskou dvojici Caroline Dolehideová, Storm Sandersová po hodině a 22 minutách 6:2 a 7:6(3).

Krejčíková se Siniakovou zvládly první set bez potíží, přičemž ukořistily dva brejky. Ve druhé sadě sice prohrávaly 1:3, manko brejku ale obratem dohnaly a posléze si zkušeně pohlídaly tiebreak.

„Jsem moc ráda, že jsme zase v semifinále,“ uvedla za české duo Siniaková. „Byl to těžký zápas, ale zvládly jsme ho velmi dobře. Přestože soupeřky dobře servírovaly, pořád jsme se držely a tlačily jsme je.“

Soupeřkami v boji o finále budou Češkám nasazené trojky Veronika Kuděrmetovová z Ruska a Elise Mertensová z Belgie.

Junior Menšík v osmifinále dominoval
Šestnáctiletý Jakub Menšík si při svém debutu na juniorském Australian Open zatím vede skvěle. Talentovaný český tenista v osmifinále přehrál bez výraznějších potíží domácí divokou kartu Haydena Jonese po 67 minutách 6:2 a 6:4, k postupu do čtvrtfinále si pomohl deseti esy.

„Soupeř byl domácí, takže jsme hráli na větším stadionu, kde měl podporu fanoušků. Mentálně jsem to ale zvládl skvěle. Od začátku do konce jsem hrál, co jsem potřeboval. Bez větších problémů jsem dokázal vyhrát a pošetřit síly na další kola,“ řekl Menšík.

S juniorským turnajem se v osmifinále naopak rozloučil sedmnáctiletý Jakub Nicod, jenž podlehl Rodrigovi Pachecovi Mendezovi poměrem 5:7 a 3:6. Své utkání nezvládla ani sedmnáctiletá Dominika Šalková, která nevyužila čtyři mečboly a nakonec prohrála s Řekyní Michaelou Lakiovou 3:6, 7:6(5) a 6:7(8).

Rozhovor s Jakubem Menšíkem si můžete přečíst zde.

Hradecká si finále Australian Open nezahraje
Lucie Hradecká si po boku Gonzala Escobara finále smíšené čtyřhry na Australian Open nezahraje. Česko-ekvádorský pár měl semifinále proti domácím divokým kartám Jaimee Fourlisové a Jasonu Kublerovi výborně rozehráno, když disponoval za stavu 6:2 a 5:4 mečbolem.

Ten ale favorité neproměnili a následně tahali za kratší konec v obou zkrácených hrách. Fourlisová s Kublerem zvítězili 2:6, 7:6(2) a 10:6, a to za hodinu a pětatřicet minut. V souboji o titul vyzvou Francouzku Kristinu Mladenovicovou a Chorvata Ivana Dodiga.

Valentové těsně unikl postup do čtvrtfinále
Teprve čtrnáctiletá Tereza Valentová sahala po postupu do čtvrtfinále juniorky na Australian Open, nakonec ale prohrála s domácí tenistkou Charlottou Kempenaersovou-Poczovou po bezmála dvou a půl hodině boje 6:7(3), 6:0 a 6:7(5).

Sedmnáctiletá Australanka si pomohla k vítězství hned 13 esy, Valentová zahrála pouze jedno. Paradoxně to však byla talentovaná Češka, která soupeřce nenabídla ani jeden brejkbol.

Tsitsipas zničil Sinnera
Nečekaně jednoznačnou záležitostí se v Melbourne stalo čtvrtfinále mezi Stefanosem Tsitsipasem (4.) a Jannikem Sinnerem (10.). Řecký favorit zvítězil v souboji hráčů z elitní desítky žebříčku ATP bez ztráty setu 6:3, 6:4 a 6:2. Tsitsipas nenabídl za celé utkání soupeři ani jeden brejkbol, sám přitom využil na příjmu všechny čtyři možnosti. Postupem do semifinále vyrovnala nasazená čtyřka turnajové maximum z let 2019 a 2021. O finále si Tsitsipas zahraje s Daniilem Medveděvem (2.), který v pětisetové bitvě udolal Félixe Augera-Aliassima (9.). 

Šwiateková otočila bitvu s Kanepiovou
Dlouhé tři hodiny a jednu minutu k tomu trvalo závěrečné čtvrtfinále ženské dvouhry na Australian Open. Šťastnější nakonec byla polská hvězda Iga Šwiateková (9.), která udolala zkušenou Estonku Kaiu Kanepiovou 4:6, 7:6(2) a 6:3.

Dvacetiletá Šwiateková skvěle zachytila začátek rozhodujícího setu, když si vypracovala vedení 2:0. Kanepiová poté sice srovnala, polská tenistka ale odskočila do vedení 5:2. I když zápas při svém podání nezakončila, následně si díky úspěchu na returnu zajistila postup do semifinále. V něm narazí na Američanku Danielle Collinsovou (30.).

Collinsová s Cornetovou nezaváhala
Třetí semifinalistkou letošního Australian Open se stala Danielle Collinsová (30.). Američanka porazila zkraje středečního programu v aréně Roda Lavera za hodinu a 28 minut 7:5 a 6:1 Alizé Cornetovou (61.), jež hrála ve svých 32 letech premiérové grandslamové čtvrtfinále.

Collinsová v prvním setu promarnila náskok 5:2, nakonec ale sadu urvala v koncovce skrze brejk ve dvanáctém gemu. Druhý set už byl jednoznačnou záležitostí. Nasazená sedmadvacítka v něm povolila o čtyři roky starší soupeřce jen jedinou hru. Collinsová postupem do semifinále vyrovnala turnajové maximum z roku 2019.

Medveděv předvedl velký obrat
Ruský tenista Daniil Medveděv (2.) otočil čtvrtfinálový zápas Australian Open, když za čtyři hodiny a dvaačtyřicet minut udolal Kanaďana Félixe Augera-Aliassima (9.) po setech 6:7(4), 3:6, 7:6(2), 7:5 a 6:4.

Vítěz US Open či Turnaje mistrů udržel chladnou hlavu v rozhodujících okamžicích, vždyť ve čtvrté sadě dokázal odvrátit mečbol. K tomu v duelu ztratil své podání jen dvakrát, a to přesto, že jeho soupeř měl k dispozici hned jedenáct brejkbolů.

V semifinále se rodák z Moskvy střetne s Řekem Stefanosem Tsitsipasem (4.), tedy stejně jako vloni, kdy se z postupu do finále radoval Medveděv po setech 6:4, 6:2 a 7:5.

Vybrané zápasy desátého hracího dne

Čtvrtfinále mužské dvouhry
Jannik Sinner (ITA, 10.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) 3:6, 4:6, 2:6
Felix Auger-Aliassime (CAN, 9.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 7:6(4), 6:3, 6:7(2), 5:7, 4:6

Čtvrtfinále ženské dvouhry
Danielle Collinsová (USA, 30.) – Alizé Cornetová (FRA, 61.) 7:5, 6:1
Iga Šwiateková (POL, 9.) – Kaia Kanepiová (EST, 115.) 4:6, 7:6(2), 6:3

Čtvrtfinále mužské čtyřhry
Bolelli, Fognini (oba ITA) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 3:6, 2:6
Koolhof (NED), Skupski (GBR) – Ebden, Purcell (oba AUS) 6:3, 4:6, 6:7(6)

Čtvrtfinále ženské čtyřhry
Kuděrmetovová (RUS), Mertensová (BEL) – Flipkensová (BEL), Sorribesová Tormová (ESP) 6:3, 6:4
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Dolehideová (USA), Sandersová (AUS) 6:2, 7:6(3)

Semifinále smíšené čtyřhry
Mladenovicová (FRA), Dodig (CRO) – Čang (CHN), Peers (AUS) 1:6, 7:5, 10:2
HRADECKÁ, Escobar (ECU) – Fourlisová, Kubler (oba AUS) 6:2, 6:7(2), 6:10

Osmifinále dvouhry juniorů
Rodrigo Pacheco Mendez (MEX) – JAKUB NICOD 7:5, 6:3
Hayden Jones (AUS) – JAKUB MENŠÍK 2:6, 4:6

Osmifinále dvouhry juniorek
DOMINIKA ŠALKOVÁ – Michaela Lakiová (GRE) 3:6, 7:6(5), 6:7(8)
Charlotte Kempenaersová-Poczová (AUS) – TEREZA VALENTOVÁ 7:6(3), 0:6, 7:6(5)