Benjamínek turnaje udivuje Melbourne. Vítězit tady je bomba! říká 14letá Valentová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Ve svých čtrnácti letech je nejmladší tenistkou v pavouku juniorské dvouhry na Australian Open, Tereza Valentová ale v Melbourne Parku odmítá roli obětního beránka. Talentovaná Češka se při své grandslamové premiéře probojovala už do osmifinále, když ve dvou dosavadních duelech ztratila nicotných deset gemů! „Vítězit tady je bomba, fakt dobrý,“ usmívala se v rozhovoru pro Tenisový svět Valentová.

Až na poslední chvíli se dozvěděla o své účasti na Australian Open nadějná česká juniorka Tereza Valentová. Šampionka ze dvou turnajů ITF posléze absolvovala suverénně nejdelší anabázi ve svém životě, k protinožcům však nakonec šťastně dorazila.

„Na cestě jsme byli celkem asi 35 hodin, pro tělo to bylo náročné. Snažila jsem se hodně spát, což mi pomohlo. Cestování si ale užívám. Baví mě jezdit tam, kde jsem ještě nebyla,“ hlásila 79. juniorka žebříčku ITF, která letěla z Prahy do Melbourne přes Dubaj a Singapur.

Nyní už může Valentová naplno poznávat atmosféru turnaje, jemuž se zaslouženě přezdívá „šťastný grandslam“.

„Moc se mi tady líbí, je to hodně dobrý. Ze začátku jsem sice byla nervózní z diváků, sběračů i rozhodčího, ale zvládla jsem to dobře,“ libovala si čerstvá osmifinalistka.

Čtrnáctiletá Češka zatím v Melbourne Parku září – na úvod porazila o tři roky starší Brazilku Anu Candiottovou 6:3 a 6:2, ve druhé rundě nedala příliš šancí šestnáctileté Slovence Irině Balus (6:4, 6:1).

„Chci si vyzkoušet, jaké to tady je. Je to neskutečná věc a také čest, že jsem tady mezi nejlepšími juniorkami,“ má jasno vycházející hvězdička, jež se považuje za všestrannou tenistku s celodvorcovým pojetím hry.

Dobrou zprávou je i to, že se Valentová úspěšně adaptovala na náročné australské podmínky – kupříkladu dnes teplota v Melbourne překročila hranici 30 stupňů Celsia.

„Pod australským sluníčkem je hodně velké teplo. Nejsem na něj sice zvyklá, ale zatím mi nedělá problém,“ informovala Valentová.

I když má talentovaná Češka na prosluněném australském grandslamu hromadu práce, stále si najde i trochu času na fanouškovské zážitky. Například ve čtvrtek naplno okusila kouzlo arény Roda Lavera.

„Byla jsem kouknout na Medveděva s Kyrgiosem. Byl to dobrý zápas, všichni si ho podle mě užili. Mým oblíbencem je ale Djokovič,“ prozradila usměvavá Valentová, na niž čeká ve středečním osmifinále sedmnáctiletá Australanka Charlotte Kempenaersová-Poczová.

Australian Open (AUS, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry juniorek
TEREZA VALENTOVÁ – Irina Balus (SVK) 6:4, 6:1

1. kolo dvouhry juniorek
TEREZA VALENTOVÁ – Ana Candiottová (BRA) 6:3, 6:2