Hradecká v Melbourne září po boku Escobara. Jeho jméno je hodně výrazné, směje se

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Nedostatečná souhra? Ani náhodou! Lucie Hradecká a její ekvádorský parťák Gonzalo Escobar vyřídili na Australian Open při společné premiéře už dvě ambiciózní dvojice, a zajistili si tak postup do čtvrtfinále smíšené čtyřhry. Zkušená Češka čelila levorukému Escobarovi na loňském Wimbledonu, nyní si užívá příjemnější variantu, kdy hraje po jeho boku. „Hrála jsem proti němu v Londýně, a tak jsem říkala: ‚Konečně budu mít leváka na své straně‘,“ glosovala šestatřicetiletá Hradecká.

Jméno Escobar se většině lidí spojí s nechvalně známým drogovým baronem z Kolumbie. Stejné příjmení ale nese i šikovný deblový specialista z Ekvádoru Gonzalo Escobar. A právě s ním spojila na Australian Open síly Lucie Hradecká. „Jeho jméno je hodně výrazné,“ smála se při povídání v Melbourne Parku elitní česká deblistka.

Podstatné jsou však samozřejmě výkonnost a povaha třiatřicetiletého ekvádorského tenisty, jemuž nyní patří 39. příčka v žebříčku čtyřhry. „Jsem ráda, že s ním hraju, je strašně fajnový. Chce hrát každý balón, ale nevytváří na mě žádný tlak. Užíváme si to oba,“ pochvaluje si Hradecká.

Česko-ekvádorská dvojice zatím v Melbourne vyzrála na domácí finalisty z roku 2019 Johna-Patricka Smithe a Astru Sharmaovou (6:3, 6:4) i Marcela Arevala ze Salvadoru a Giulianu Olmosovou z Mexika (6:4, 6:4), kteří pro změnu hráli finále na loňském US Open.

Skóre vypadá v obou případech jednoznačně, nicméně poslední gem zápasu proti Arevalovi a Olmosové byl velmi napínavý. Hradecká s Escobarem čelili stavu 0:30 a poté 30:40, Ekvádorec ale vytáhl v klíčové chvíli kvalitní podání. Hradecká mu pomohla při prvním brejkbolu parádní (a vítěznou) bekhendovou smečí, při dalším brejkbolu a zároveň prvním mečbolu zamířil return Arevala do sítě.

„Říkala jsem si, že když tu smeč zkazím, tak mě parťák asi uškrtí,“ povídala v dobré náladě Hradecká. „Vypadá to jednoduše, ale nepřála bych nikomu stát v tu chvíli na kurtu,“ uznala.

Hradecká se v povídání vrátila i zpět v čase k samotnému vzniku česko-ekvádorské spolupráce, přičemž odhalila zajímavý interní systém hledání parťáků.

„Viděla jsem na papíře, že hledá parťačku na mix. Před zápisem do soutěže je totiž modrý papír pro chlapy a růžový pro ženy, člověk se tam může napsat. Říkala jsem trenérovi, ať se mu (Escobarovi) zkusí ozvat. Hrála jsem proti němu v Londýně, a tak jsem říkala: ‚Konečně budu mít leváka na své straně‘,“ usmívala se svěřenkyně trenéra Jiřího Fencla.

Rozšířit sbírku společných vítězství na cifru tři se Hradecká a Escobar pokusí v úterním čtvrtfinále proti japonsko-pákistánské dvojici Makoto Ninomijaová, Ajsám Kúreší.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
Osmifinále smíšené čtyřhry

Olmosová (MEX), Arevalo (ESA) – HRADECKÁ, Escobar (ECU) 4:6, 4:6