Australian Open: Krejčíková se Siniakovou v osmifinále nezaváhaly. Hradecká uspěla v mixu

- Redakce

Druhý týden australského grandslamu je tady i s bohatou českou účastí! Nasazené jedničky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková porazily v osmifinále čtyřhry americkou dvojici Danielle Collinsová, Desirae Krawczyková ve dvou setech. České barvy v Melbourne hájí také zkušená Lucie Hradecká, která po boku Ekvádorce Gonzala Escobara zvládla osmifinále smíšené čtyřhry. V akci dnes byli i čeští junioři a juniorky.

Krejčíková se Siniakovou zvládly i třetí utkání
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková si zajistily počtvrté v řadě účast ve čtvrtfinále Australian Open. České tenistky porazily v pondělním osmifinále americkou dvojici Danielle Collinsová, Desirae Krawczyková po hodině a 25 minutách dvakrát 6:4.

Krejčíková se Siniakovou v utkání nečelily ani jednomu brejkbolu, v obou setech jim tak k úspěchu stačil shodně jeden brejk. Češky se ve čtvrtfinále střetnou s americko-australským duem Caroline Dolehideová, Storm Sandersová.

Hradecká postoupila do čtvrtfinále mixu
Spolupráce Lucie Hradecké a Ekvádorce Gonzala Escobara zatím nese ovoce. Nově utvořená dvojice zvládla na Australian Open i své druhé utkání, když porazila mexicko-salvadorský pár Giuliana Olmosová, Marcelo Arevalo dvakrát 6:4.

Hradecká s Escobarem čelili v závěrečném gemu při svém podání nepříznivému stavu 30:40, poslední dva míče zápasu ale získali. Jejich protivníky ve čtvrtfinále budou Japonka Makoto Ninomijaová a Pákistánec Ajsám Kúreší.

„Zápas byl fajn. S parťákem hraju ráda, nevytváří na mě žádný tlak. A překvapilo mě, že na velkém kurtu bylo docela dost lidí,“ těšilo Hradeckou, která se radovala z výhry v aréně Margaret Courtové.

Rozhovor s Lucií Hradeckou si můžete přečíst zde.

V osmifinále je i junior Menšík
Ačkoliv prohrával už 3:6 a 1:3, nakonec se Jakub Menšík přece jenom podívá do osmifinále juniorského turnaje na Australian Open. Šestnáctiletý Čech otočil ve druhém kole souboj s Američanem Aidanem Kimem a po dvou a čtvrt hodině zvítězil 3:6, 6:3 a 6:4.

Juniorka Šalková opět nezaváhala
Po Tereze Valentové pronikla do osmifinále juniorské dvouhry na Australian Open také sedmnáctiletá Dominika Šalková. Grandslamová debutantka vyzrála ve druhém kole na Kanaďanku Miu Kupresovou po hodině a 51 minutách 6:4, 4:6 a 6:2.

Juniorka Valentová je v osmifinále
Teprve čtrnáctiletá Tereza Valentová si při své grandslamové premiéře zahraje osmifinále juniorského Australian Open! Talentovaná Češka přehrála ve druhém kole šestnáctiletou Slovenku Irinu Balus za pouhou hodinu a čtvrt 6:4 a 6:1, když proměnila všech pět brejkbolových příležitostí.

Rozhovor s Terezou Valentovou si můžete přečíst zde.

Cornetová je poprvé ve čtvrtfinále grandslamu
Po třiašedesáté startuje v hlavní soutěži grandslamu a poprvé si zahraje čtvrtfinále! Zkušená Francouzka Alizé Cornetová (61.) si vyšlápla v osmifinále Australian Open na hvězdnou Rumunku Simonu Halepovou (15.) a zvítězila po dvou hodinách a 33 minutách 6:4, 3:6 a 6:4.

Dvaatřicetiletá Cornetová vedla už 6:4 a 3:1, Halepová si ale navzdory velkým potížím kvůli horku vynutila třetí dějství. V něm Cornetová rozhodla o svém úspěchu jediným brejkem ze sedmého gemu. Její soupeřkou ve čtvrtfinále bude Američanka Danielle Collinsová (30.).

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Collinsová je třetí Američankou ve čtvrtfinále
Danielle Collinsová (30.) je po Madison Keysové a Jessice Pegulaové už třetí americkou čtvrtfinalistkou na letošním Australian Open. Semifinalistka turnaje z roku 2019 udolala v osmifinálovém souboji Belgičanku Elise Mertensovou (26.) po bezmála třech hodinách 4:6, 6:4 a 6:4.

Collinsová sice v první sadě nevyužila vedení 3:0, zbývající dva těsné sety ale shodně získala díky brejku ze závěrečného gemu.

Kanepiová vyřadila Sabalenkovou
O velké překvapení se v osmifinále Australian Open postarala Kaia Kanepiová (115.). Šestatřicetiletá Estonka přehrála po dramatické koncovce 5:7, 6:2 a 7:6(7) turnajovou dvojku Arynu Sabalenkovou (2.) a zahraje si v Melbourne premiérové čtvrtfinále. Kanepiová vedla v rozhodujícím setu na podání 5:4 a 40:0, pak ale promarnila čtyři mečboly a musela o výhru bojovat až skrze tiebreak. V tom se běloruské favoritce podařilo otočit z 2:5 na 6:5, od té doby už ale Kanepiová povolila soupeřce jen jediný bod. Sabalenková v utkání nastřádala 15 dvojchyb. Další protivnicí zkušené Estonky bude o šestnáct let mladší Iga Šwiateková (9.) z Polska.

Tsitsipas otočil duel s Fritzem
Posledním mužským čtvrtfinalistou Australian Open se stal na závěr pondělního programu Stefanos Tsitsipas (4.). Řecký tenista byl v souboji s Taylorem Fritzem (22.) ze Spojených států dvakrát o set pozadu, přesto po třech a půl hodině zvítězil 4:6, 6:4, 4:6, 6:3 a 6:4. Ve všech setech se zrodil shodně jediný brejk. O třetí semifinále si Tsitsipas v Melbourne zahraje s Jannikem Sinnerem (10.) z Itálie.

Vybrané zápasy osmého hracího dne

Osmifinále mužské dvouhry
Maxime Cressy (USA, 70.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 2:6, 6:7(4), 7:6(4), 5:7
Marin Čilič (CRO, 27.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 9.) 6:2, 6:7(7), 2:6, 6:7(4)
Alex de Minaur (AUS, 42.) – Jannik Sinner (ITA, 10.) 6:7(3), 3:6, 4:6
Taylor Fritz (USA, 22.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) 6:4, 4:6, 6:4, 3:6, 4:6

Osmifinále ženské dvouhry
Danielle Collinsová (USA, 30.) – Elise Mertensová (BEL, 26.) 4:6, 6:4, 6:4
Simona Halepová (ROU, 15.) – Alizé Cornetová (FRA, 61.) 4:6, 6:3, 4:6
Iga Šwiateková (POL, 9.) – Sorana Cirsteaová (ROU, 38.) 5:7, 6:3, 6:3
Kaia Kanepiová (EST, 115.) – Aryna Sabalenková (BLR, 2.) 5:7, 6:2, 7:6(7)

Osmifinále mužské čtyřhry
Sweeny, Tu (oba AUS) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 4:6, 4:6

Osmifinále ženské čtyřhry
V. Kužmová (SVK), Zvonarevová (RUS) – Aojamaová, Šibaharaová (obě JPN) 6:1, 5:7, 3:6
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Collinsová, Krawczyková (obě USA) 6:4, 6:4

Osmifinále smíšené čtyřhry
Olmosová (MEX), Arevalo (ESA) – HRADECKÁ, Escobar (ECU) 4:6, 4:6

2. kolo dvouhry juniorů
MATTHEW WILLIAM DONALD – Mili Poljičak (CRO) 2:6, 6:7(3)
Aidan Kim (USA) – JAKUB MENŠÍK 6:3, 3:6, 4:6

2. kolo dvouhry juniorek
TEREZA VALENTOVÁ – Irina Balus (SVK) 6:4, 6:1
Mia Kupresová (CAN) – DOMINIKA ŠALKOVÁ 4:6, 6:4, 2:6

1. kolo čtyřhry juniorů
Miller, Rahman (oba USA) – DONALD, NICOD 1:6, 1:6

1. kolo čtyřhry juniorek
HAVLÍČKOVÁ, ŠALKOVÁ – Gibsonová, Micicová (obě AUS) 6:1, 6:2
Bartaševičová, Zajcevová (obě RUS) – ŠMEJKALOVÁ, VALENTOVÁ 6:1, 6:3