Druhý pokus vyšel! Palicová slaví v Antalyi premiérový titul

- Michal Hladký

Co se nepovedlo před týdnem, zvládla Barbora Palicová (818.) dnes. Druhé po sobě jdoucí finále turnaje s dotací 15 000 amerických dolarů v turecké Antalyi si česká tenistka pohlídala, když porazila domácí Ilay Yorukovou (681.) za hodinu a čtyřicet minut po setech 6:3, 7:6(2) a získala svůj první kariérní titul na okruhu ITF.

Barbora Palicová nezačala ve finálovém zápase nejlépe. Turkyně Ilay Yoruková se rychle ujala vedení 2:0, když darovala soupeřce jen jeden fiftýn. Jenomže pak sedmnáctiletá Češka přejala otěže duelu a otočila skóre na 3:2.

Turecká tenistka ještě dokázala srovnat, následně už ale na rozjetou Palicovou nestačila. Ta získala poslední gem úvodní sady přes shodu a přiblížila se zisku svého premiérového titulu na okruhu ITF.

Druhý set byl nervózní z obou stran. Hráčky spíše vyčkávaly na chybu soupeřky, do žádného bezhlavého útočení se nepouštěly. Vidina velkého úspěchu dolehla na podání 21. tenistky juniorského žebříčku, čtyřikrát o něj přišla, a to i kvůli šesti dvojchybám. Na druhou stranu pokaždé si podání vzala zpět, paradoxně přesto, že Yoruková trefila v celém zápase 80 % prvních servisů.

Rozhodnout tedy musel tiebreak. V něm Palicová naprosto dominovala a po celkovém vítězství 6:3, 7:6(2) vybojovala turnajové prvenství. Sladší je o to více proto, že na stejném podniku Češka minulý týden ve finále nestačila na Američanku Tyru Hurricanovou Blackovou.

Vítězství v Antalyi přiřkne talentované hráčce 10 bodů do žebříčku WTA, ve kterém se posune až do sedmé stovky. Nutno dodat, že tenistka pražské Sparty se ještě v listopadu minulého roku nacházela mimo elitní tisícovku.

Antalya Series I (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
1. kolo: Linda Salviová (ITA, 973.) 6:0, 6:0
Osmifinále: Nina Potočniková (SLO, 360.) 5:7, 6:2, 10:4 
Čtvrtfinále: Ilinca Dalina Amarieiová (ROU, 1116.) 6:2, 6:3 
Semifinále: Mihaela Conevová (BUL, 1365.) 6:3, 7:6(2)
Finále: Ilay Yoruková (TUR, 681.) 6:3, 7:6(2)