Pár šoumenů K+K: Atmosféra je jako na párty, máme velkou šanci na titul!

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Jedna z hlavních atrakcí Australian Open 2022? Bezesporu deblová dvojice Thanasi Kokkinakis, Nick Kyrgios! Domácí šoumeni baví (nejen) nadšené australské publikum parádními výkony, po třech výhrách včetně té nad světovými jedničkami Nikolou Metkičem a Matem Pavičem postoupili už do čtvrtfinále čtyřhry. „Určitě máme dobrou šanci vyhrát celý turnaj,“ sebevědomě prohlásil rebel Kyrgios.

V roce 2013 si proti sobě zahráli finále na juniorce Australian Open, ve stejné sezóně spolu ovládli juniorskou čtyřhru na Wimbledonu. A teď je na australském grandslamu ženou tisíce fanoušků za úspěchem ze seniorské čtyřhry.

Dobří kamarádi Nick Kyrgios a Thanasi Kokkinakis si zatím vedou v Melbourne Parku skvěle – po úvodní výhře nad krajany Alexem Boltem a Jamesem McCabem (6:4, 6:2) vyzráli na chorvatské světové jedničky Nikolu Mektiče a Mateho Paviče (7:6, 6:3), následně udolali v osmifinále nasazené šestnáctky Uruguayce Ariela Behara a Ekvádorce Gonzala Escobara (6:4, 4:6, 6:4).

„Myslím, že letos jsme oproti předchozím ročníkům soustředěnější,“ řekl na značně neformální tiskovce pětadvacetiletý Kokkinakis. „Loni to bylo těžké, v hledišti bylo kvůli covidu asi sedm lidí, ale letos máme podporu diváků, což nám moc pomáhá. Je to atmosféra jako na párty,“ glosoval mladší z australského dua, jenž nedávno oslavil „doma“ v Adelaide svůj premiérový singlový titul na okruhu ATP.

Jeho zkušenější kámoš Kyrgios se tradičně nedržel diplomatických frází. „Nejspíš jsme spolu nikdy nehráli líp. Myslím, že to přišlo s věkem, že jsme dospěli. Já teda určitě. Určitě máme dobrou šanci vyhrát celý turnaj,“ konstatoval rodák z Canberry.

„Posouváme celou hru, nejen čtyřhru, na novou úroveň. Viděl jsem, že televizní sledovanost stoupla o 45 procent. Chci, aby v tomhle bylo jasno,“ pravil Kyrgios.

„Je opravdu šťastný,“ reagoval na slova svého parťáka pobavený Kokkinakis. „Rád s ním hraji. Mimo kurt spolu vycházíme skvěle, naše přátelství je autentické, publikum stojí za námi. Pokaždé, když hrajeme, je to jako na Davis Cupu. Ale hlavně je to zábava,“ prozradil recept na společný úspěch Kokkinakis.

Výborně servírující Australani, kteří ve třech zápasech nastříleli celkem 51 es, se pokusí prodloužit svou jízdu deblovým pavoukem ve čtvrtfinále, kde na ně čekají nasazené šestky Němec Tim Pütz a Novozélanďan Michael Venus. A pokud budou makat a podávat jako dosud, rozhodně mají slušnou šanci na postup mezi čtyři nejlepší páry turnaje.

O motivaci mají ostatně Kyrgios a Kokkinakis postaráno. Poslední triumf domácích tenistů v mužské čtyřhře na Australian Open se datuje do roku 1997, kdy uspěli legendární „Woodies“, tedy Todd Woodbridge a Mark Woodforde. Podaří se „bláznivému“ duu ukončit půst?