Finále Davis Cupu: Čilič dostal Chorvaty do vedení, Del Potro však v další bitvě srovnal

- Filip Lefenda, Václav Petrů

Tenisoví fanoušci, především pak ti chorvatští a argentinští, se konečně dočkali. Pátečním dnem začalo v chorvatské metropoli Záhřebu finále Davis Cupu. V prvním duelu zvítězil podle očekávání Chorvat Marin Čilič, který měl ovšem v duelu s argentinskou dvojkou Federicem Delbonisem překvapivě těžkou práci. Favorizovaný hráč číslo šest na žebříčku ATP prohospodařil vedení 2:0 na sety, v rozhodující sadě ale Čilič přeci jen senzaci odmítl, když přehrál 41. hráče žebříčku 6:2 a po více než třech a půl hodinách hry získal pro Chorvatsko první bod. Ve druhém finálovém zápase se proti sobě postavili Juan Martín Del Potro a Ivo Karlovič. Domácí veterán sice sebral výše postavenému tenistovi jeden set, zaskočit ho však nedokázal. V sobotu je na programu čtyřhra.

Velký příběh málem nabídl úvodní finálový duel letošního ročníku Davis Cupu. Ve vyprodané aréně v Záhřebu se k prvnímu zápasu postavil Marin Čilič, který byl z pozice šestého hráče světa jasným favoritem duelu proti argentinské dvojice, aktuálně 41. hráči žebříčku Federicu Delbonisovi.  A dlouho to vypadalo, že Chorvat bez větších problémů splní roli favorita. První sadu ovládl v poměru 6:3 a i když druhý set nabídl napínavější bitvu, vítěz Us Open z roku 2014 ji ukořistil v poměru 7:5.

Kdo by si v té chvíli myslel, že je rozhodnuto, byl na velkém omylu. Ve třetí sadě se totiž povedlo Delbonisovi zvednout a naopak Chorvat začal kazit. Argentinské dvojce se navíc povedlo rozvášnit početný dav fanoušků, který přicestoval do chorvatské metropole z jižní Ameriky. A začaly se dít věci. Delbonis ovládl třetí set v poměru 6:3 a ve čtvrté sadě proti rozhozenému Čiličovi dominoval. Set v poměru 6:1 vyhrál poté co, Chorvat symbolicky zkazil jednoduchou smeč u sítě.

V té chvíli se ovšem miska vah znovu přiklonila na stranu domácího favorita. Tomu se povedlo získat veledůležitý brejk hned na úvod rozhodující sady a následně jej potvrdit. Čilič se poté málem dostal do vedení o dva brejky, proti jeho záměru se ovšem postavil Delbonis, který dokázal všechny brejkbolové příležitosti odvrátit a vrátit se zpátky do hry o zisk prvního bodu.

Čilič ale další drama odmítl a prokázal své zkušenosti, když si každý svůj servis podržel bez sebemenších problémů, přičemž se mu dokonce ještě jednou Argentince povedlo brejknout. Pátou sadu zvítězil Čilič v poměru 6:2, a Chorvaté si tak připsali očekávaný první bod finálového klání.

,,Je to zápas hraný na tři vítězné sety a zároveň se jedná o Davis Cup, takže během utkání musíte  vždy počítat s tím, že to jednoute nahoře a podruhé zase dole. Naštěstí v závěru duelu jsem byl tím odolnějším hráčem já." neskrýval po pětisetové bitvě radost aktuálně šestý hráč světa, Marin Čilič.

Ve druhém pátečním duelu srovnal stav finálového duelu Juan Martín Del Potro, jenž ve čtyřech setech přehrál zkušeného Ivo Karloviče

Do utkání vstoupil Argentinec parádně, když hned v úvodním gemu sebral domácímu tenistovi servis. Jelikož si oba hráči po zbytek setu nevypracovali jediný brejkbol, nikoho nepřekvapilo, že favorizovaný Del Potro získal úvodní set za 35 minut v poměru 6:4.

Také zkraje dalšího dějství si Chorvat opětovně zadělal na velké komplikace, neboť v dlouhém gemu musel odvracet dva brejkboly. Tyto hrozby ale sedmatřicetiletý tenista zdolal. Poté oba hráči znovu úřadovali na svých podáních a diváci se tak dočkali zkrácené hry. V té si vypracoval argentinský rodák rodák z Tandilu dva setboly. Ačkoliv měl druhou příležitost na zakončení setu při vlastním podání, nedokázal sadu dovést do vítězného konce a naopak dalšími dvěmi prohranými výměnami umožnil soupeři srovnat na 1:1 na sety.

I ve třetí sadě se oba borci opírali o vlastní servis, který ale v osmé hře zradil domácího Karloviče. Ten během krátké chvíle prohrával 0:40. Dvě brejkbolové šance soupeře ještě dvacátý hráč světa zneškodnil, při třetí však nedokázal zareagovat na fantastický return soupeře a chybou do sítě o své podání přišel. Argentinci poté již nedělalo žádné potíže třetí set doservírovat a získat tak tuto sadu ve svůj prospěch.

V následujícím dějství tenisté znovu kralovali na servisech. Osudným gemem se však pro Karloviče i chorvatský tým stala jedenáctá hra, ve které si vitěz US Open z roku 2009 vypracoval jeden brejkbol, který dokázal hned využít. Del Potro, jenž během duelu nečelil jediné brejkbolové hrozbě, znovu brejk potvrdil, čímž i získal čtvrtou sadu na své konto a tím pádem i celé utkání. Argentinci tak mohli slavit dílčí úspěch, srovnali totiž na 1:1 na zápasy.

,,Atmosféra byla fantastická, naši fanoušci byli skvělí. Ocenit musím ale i domácí publikum, které se chovalo geniálně a ukázalo nám hodně respektu." měl z elekrizující finálové atmosféry radost Juan Martin Del Potro.

Chorvatsko – Argentina 1:1

Pátek

Marin Čilič – Federico Delbonis 6:3, 7:5, 3:6, 1:6, 6:2 

Ivo Karlovič – Juan Martín Del Potro 4:6 7:6(6) 3:6 5:7

Sobota

Ivan Dodig, Franko Škugor – Leonardo Mayer, Guido Pella

Neděle

Marin Čilič – Juan Martín Del Potro

Ivo Karlovič – Federico Delbonis