Miluji Česko, miluji Melbourne! Nápisy na kameru jsou nejtěžší, glosuje osmifinalistka Krejčíková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Barbora Krejčíková rozhodně nepostrádá originalitu. Než po dnešním vítězství ve třetím kole Australian Open nad Lotyškou Jelenou Ostapenkovou opustila arénu Roda Lavera, napsala fixem na kameru milý vzkaz, který propojuje její lásku k České republice a městu Melbourne, kde se koná Australian Open. „Snažím se tam napsat, co v daný moment cítím,“ zmínila na tiskové konferenci Krejčíková.

Set a půl vydržela v nehratelném módu z Roland Garros 2017 Jelena Ostapenková, poté už si ale Barbora Krejčíková našla cestu k vítězství 2:6, 6:4, 6:4 a premiérovému postupu do osmifinále Australian Open. Tenistka z Ivančic si k vylepšení turnajového maxima navíc dokráčela v aréně Roda Lavera, kde v singlu nastoupila poprvé v kariéře.

Jak hodnotíte cenný obrat ze stavu 2:6 a 1:3?
Cítím se pyšná, jak jsem utkání zvládla, i když jsem prohrávala a byla opravdu dole. Zápas byl velmi těžký a jsem šťastná, že jsem našla způsob, jak ho nakonec vyhrát. Věděla jsem, že dostanu šanci. Během zápasu jsem si říkala: Vydrž, snaž se zůstat na dostřel, snaž se držet servis, snaž se hrát. Hrát v aréně Roda Lavera dvouhru je velmi, velmi speciální, takže jsem si říkala, ať tam zkusím zůstat co nejdéle.

Povíte nám o nové zkušenosti z arény Roda Lavera?
Byl to určitě úžasný zážitek, i když se mi ze začátku zápasu moc nedařilo. Jsem ráda, že se mi to ve druhém setu podařilo otočit. Ve třetím bylo důležité, že jsem ji hned brejkla. Pak už jsem věřila, že zápas na svém servisu dotáhnu.

V Melbourne je dnes kolem třiceti stupňů Celsia a sluníčko se rozhodně neskrývá za mraky. Popíšete, jak se vám v náročných podmínkách servírovalo a hrálo?
Nadhoz byl opravdu těžký. Když jsem si nadhodila míč, bylo to, jako bych trefovala slunce. Bylo fakt velké teplo, v takovém vedru jsem tady letos ještě nehrála. Bylo to náročné, ale zvládla jsem to.

Hrála jste sice proti ranařce, Ostapenková má ale zároveň až překvapivě pomalé druhé podání. Jak se vám returnoval servis, který opakovaně sotva dosahoval rychlosti 100 kilometrů za hodinu?
Je pomalý, ale o to výš skáče. Ona si tím hodně získává čas. Takže když jsem na ni zahrála rychle, dostala se k míči. Musela jsem se přizpůsobit a spíš ji dostat pod tlak tím, že zahraju míč daleko od ní, než abych hrála ránu na ni.

Dnešním vítězstvím jste si zajistila postup do osmifinále, nyní tak máte účast v této fázi dvouhry na všech čtyřech grandslamech. Co pro vás tato meta znamená?
Mám z toho velkou radost, pár měsíců zpátky jsem ani nebyla ve stovce a nevěděla jsem, jestli se tam vůbec někdy dostanu. A teď najednou jsem se takhle daleko dostala na všech grandslamech. Beru to jako velký úspěch, těším se, že budu dál pracovat a dál se zlepšovat. Věřím, že to ještě není konečná.

Po utkání jste na kameru napsala pod sebe dvě srdíčka a vedle nich slova Česko a Melbourne. Kde na originální nápady chodíte?
Ty nápisy jsou nejtěžší. Hraju, po zápase mám rozhovor na kurtu, z čehož je stres, protože v angličtině je rozhovor vždy těžký. A pak přijde další stres kvůli nápisu na kameru. Snažím se tam napsat, co v daný moment cítím.

Vaší osmifinálovou soupeřkou bude Běloruska Viktoria Azarenková, která v Melbourne slavila tituly v letech 2012 a 2013. Co vy na to?
Těším se na tuhle výzvu, na tuhle bitvu. To byla taky jedna z věcí, na které jsem během zápasu myslela. Když budeš víc makat, zahraješ si s Vikou. Opravdu ji obdivuji. Pamatuji si, že když jsem tady hrála juniorku, ona vyhrávala tituly. Strávila jsem dost času sledováním jejích utkání v televizi. Myslím, že to bude skvělý zápas.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
3. kolo ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (4.) – Jelena Ostapenková (LAT, 27.) 2:6, 6:4, 6:4