Vondroušová po postupu: o ruské lavině, závěrečném risku i boji s hmyzem

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Eso z prvního podání, dvojchyba, raketový return, eso z druhého podání i odhánění hmyzu. Všechny zmíněné momenty se vměstnaly do závěrečného gemu souboje mezi Markétou Vondroušovou a Ruskou Ljudmilou Samsonovovou ve druhém kole Australian Open, který nakonec ovládla šikovná Češka. „Řekla jsem si, že druhé podání risknu a vyšlo to,“ pochvalovala si Vondroušová, jež uzavřela napínavé utkání esem z druhého servisu.

Českou hrdinkou dne na Australian Open byla ve čtvrtek jednoznačně Markéta Vondroušová. Dvaadvacetiletá tenistka nejprve zvládla náročné druhé kolo singlu proti ruské ranařce Ljudmile Samsonovové (6:2, 7:5), později si na stejném dvorci číslo 17 ještě „střihla“ čtyřhru po boku kamarádky Terezy Martincové. A štvanické duo porazilo po velmi dobrém výkonu nasazené sedmičky Dariju Jurakovou Schreiberovou a Andreju Klepačovou 6:4 a 6:3.

Už jste někdy zakončila zápas esem z druhého podání?
Nevzpomínám si. Soupeřka mě z returnu druhého servisu hrozně tlačila. Nechtěla jsem jí dávat další šanci na bekhend, který měla moc dobrý, a snažila jsem se něco vymyslet. Řekla jsem si, že druhé podání risknu a vyšlo to.

Kudy vedla cesta k vítězství 2:0 na sety?
Ona v prvním setu docela kazila, nedávala tolik prvních servisů a udělala pár dvojchyb, takže jsem ji dvakrát brejkla. Ale ve druhém setu se zvedla, začala líp podávat, chodila do toho pořád stejně a něco jí vyšlo. Vždy, když mě brejkla, jsem se hned vrátila. Ustála jsem to, což bylo důležité.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Marketa (@marketavondrousova)

Zvládla jste i poněkud bizarní situaci, když vás za stavu 6:5 a 40:40 obtěžoval hmyz…
Nestalo se to poprvé. Musím počítat s tím, že když se hraje venku, tak se něco takového děje. Úplně neuvažuji, za jakého je to stavu. Samozřejmě o něm vím, ale soustředím se, kam budu podávat a co pak budu dělat, takže mě ta situace nerozhodila.

Z hlediště vám dnes drželi palce i čeští fanoušci, fandila i vaše kamarádka Tereza Martincová. Jak vám tato podpora pomohla?
Je to super, s Terkou jsme dobré kamarádky, na zápasy si chodíme často. Oběma nám pomáhá, že jsme tam jedna pro druhou. Jsem tady jen s trenérem (Janem Mertlem, pozn. red.), takže každá další podpora je skvělá. Teď jsme spolu začaly hrát i dost deblů, fungujeme v nich dobře.

Tereza je ke svým schopnostem ve čtyřhře poměrně skeptická. Přitom se vám spolu daří, v Adelaide jste postoupily až do finále a tady jste skolily nasazené sedmičky Jurakovou Schreiberovou a Klepačovou. Jaký je váš recept na společný úspěch?
Terka je skeptická, protože debly nikdy moc nehrála. Pro mě je ale jako parťačka skvělá, protože se teď hrozně zlepšila na síti a zezadu všechny holky dokáže zatlačit. Mně se pak výměny líp dohrávají na síti. Myslím, že jsme dobrý pár.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (41.) – Ljudmila Samsonovová (RUS, 37.) 6:2, 7:5

1. kolo čtyřhry
Juraková (CRO), Klepačová (SLO) – MARTINCOVÁ, VONDROUŠOVÁ 4:6, 3:6