Jsem opotřebovaná, uvedla bývalá deblová jednička. Na konci sezony chce skončit s tenisem

- Jan Vojkůvka

Indická tenistka Sania Mirzaová, která se v roce 2020 po dvouleté pauze vrátila na profesionální okruh, plánuje definitivní konec kariéry. Pětatřicetiletá deblistka své úvahy připustila po nečekaném konci hned v prvním kole Australian Open, kde spolu s Nadijou Kičenokovou prohrály ve dvou setech souboj s Kajou Juvanovou a Tamarou Zidanšekovou. Mirzaová uvedla, že by ráda dohrála letošní sezonu a poté pověsila raketu na hřebík.

Mirzaovou vyřazení v úvodním kole australského grandslamu hodně zklamalo. Ještě více ji však frustrují procedury, které musí po každém utkání absolvovat. Ve 35 letech cítí, že jí už ujíždí vlak a nedovede si představit, že by dokázala na okruhu působit déle než po zbytek probíhající sezony.

„Mám pocit, že moje zotavení po zápasech trvá čím dál tím déle,“ podotkla Mirzaová, která se rovněž pozastavila nad tím, že její profesionální život není zrovna ideální z hlediska rodinného života. V roce 2017 totiž přerušila kariéru kvůli plánovanému těhotenství. „Vystavuji svého tříletého syna riziku tím, že s ním tolik cestuji. To musím také vzít v úvahu,“ podotkla ke svému dítěti, které porodila v říjnu 2018.

I bez přihlédnutí k náročnému spojení života matky a profesionální tenistky si však Mirzaová uvědomuje, že věk nezastaví a tenis jí za současných podmínek už takovou radost nedělá. Zároveň přiznala, že je pro ni obtížné udržet si kondici a její tělo stárne.

„Myslím, že se moje tělo opotřebovává. Dnes mě opravdu bolelo koleno. Neříkám, že to byl důvod, proč jsme prohrály, ale i tak, jak stárnu, tak to zabere více času, než se po zápasech zotavím,“ řekla bývalá světová jednička, která by ráda dohrála alespoň probíhající sezonu.

„Vždy jsem říkala, že budu hrát, dokud si budu tenis užívat. Teď už si nejsem jistá, že mě to tolik baví,“ připustila. „Chci hrát do konce této sezony,“ dodala s tím, že si nedovede moc představit, že by pokračovala i po aktuální sezoně.

Mirzaová se nejvíce proslavila po boku švýcarské legendy Martiny Hingisové, se kterou vyhrála tři grandslamové turnaje a vybojovala dalších 11 turnajových trofejí. V letech 2016 a 2017 hrála také po boku Barbory Strýcové, po jejímž boku slavila tituly na turnajích v Tokiu a Cincinnati. Po svém návratu na kurty v roce 2020 se dokázala znovu prosadit a vyhrála turnaje v Hobartu 2020 a Ostravě 2021.

Během kariéry pak posbírala celkem 43 prvenství na okruhu WTA ve čtyřhře a jedno vítězství slavila také ve dvouhře, když v roce 2005 vyhrála domácí podnik v Hajdarábádu. Vedle tří grandslamových titulů v ženské čtyřhře oslavila také tři grandslamové trofeje v mixu.