19. 1. 2022
Zajímavosti Grandslam

Je to legální? Carreňo-Busta zahrál winner, který rozvířil debatu

Letošní Australian Open nabízí v prvních dnech spoustu zajímavého dění a kvalitního tenisu. O pořádný rozruch se postaral fantastickým vítězným úderem Pablo Carreňo-Busta, který dokonale přečetl hru a využil pravidel ve svůj prospěch. Mnozí se však na sociálních sítích dotazují, zda byl tento úder legální. Pravidla hovoří o tom, že rozhodně legální byl.

Co přesně vzbudilo rozruch a debatu nad tenisovými pravidly? Inkriminovaná situace se stala ve třetím setu zápasu druhého kola mezi Pablem Carreňem-Bustou a Tallonem Griekspoorem (6:3, 6:7, 7:6, 3:6, 6:4).

Během krátké výměny zahrál španělský tenista lob a Griekspoor se pokusil zakončit rozehru smečí. Neodstoupil si však od sítě dostatečně a hrál míček přes hlavu, trefil jej pouze rámem a se štěstím jej dostal na druhou stranu sítě. K jeho štěstí ovšem míček dostal zpětnou rotaci a po odrazu od země se obloučkem vracel na jeho polovinu.

V tu chvíli by bral fiftýn Griekspoor, a to i v případě, že by míček dopadl na jeho polovinu kurtu. Carreňo-Busta však skvěle přečetl hru, bleskově vyrazil k síti a... tu si oběhl, aby mohl míček zahrát. Míček, který byl ve vzduchu už na polovině Griekspoora, zahrál Carreňo-Busta v ostrém úhlu k síti a fiftýn připadl na jeho konto.

Na sociálních sítích se po zveřejněných záběrech rozvinula debata ohledně toho, jestli byl jeho vítězný úder vůbec legální? Hrál totiž na polovině soupeře. To je tenistům zapovězeno, avšak s možnými výjimkami. A právě tato situace tuto výjimku splňovala.

Jakmile totiž míček z jedné poloviny kurtu po odrazu nabere zpětnou rotaci a přelétne přes síť zpět na stranu hráče, který poslední úder zahrál, může pak soupeř zahrát na jeho polovině. A přesně to Carreňo-Busta udělal.

Šikovně si ještě síť oběhl, aby se jí nedotkl (to by znamenalo automaticky fiftýn pro Griekspoora) a míček odehrál, byť na polovině soupeře. Zcela legální úder, který navíc ukázal, jak skvěle Španěl čte hru a rozumí pravidlům. Kromě dotazů na to, jestli byl úder legální, se totiž objevily i příspěvky, v nichž byl Carreňo-Busta vychvalován za vysoké tenisové IQ a podle mnohých by měl jeho vítězný míček aspirovat na úder roku.

A co na tuto výměnu říkáte vy?

Tallon Griekspoor Pablo Carreño Busta

Diskuze


Pro přidávání komentářů do diskuze se musíte přihlásit. Pokud nemáte svůj účet, můžete se registrovat.

Dominance v hale! Americká kometa si podmanila Lyon, letos ji porazila pouze mladičká Češka

Když se v nedělním finále turnaje ve francouzském Lyonu utkaly domácí hvězda Caroline Garcíaová a talentovaná Američanka Alycia Parksová, natěšení francouzští fanoušci očekávali…

Denní menu, 6.2.2023: Svrčina v Tenerife dohrál, Detiuc s Kolodziejovou končí v Linci

Dalibor Svrčina se na challengeru ve španělském Tenerife neprosadil. Své premiérové sezonní utkání na evropské půdě rodák z Ostravy prohrál s Ryanem Penistonem z Velké Británie.…

Pomozte! Bývalá turecká tenistka prosí po ničivém zemětřesení světové hvězdy o solidaritu

Bývalá turecká tenistka Ipek Senogluová, která během kariéry vystoupala až na 53. místo deblového žebříčku, prosí světové hvězdy z tenisového prostředí o solidaritu s Tureckem. To…

Kvalifikace Davis Cupu: Senzační obrat v Soulu či vyřazení Německa se Zverevem

Víkendová kvalifikace Davis Cupu nenabídla pouze úspěšné vystoupení českých tenistů v Portugalsku, ale i dalších 11 utkání, ve kterých nebyla o překvapení nouze. Největším šokem…

Oslavy musí počkat do Prahy, říká po zisku prvního titulu Barnat. Letos by rád pronikl na challengery

Loni v březnu získal v Šarm aš-Šajchu po boku krajana Dudy premiérový titul z deblu, teď vybojoval na stejném místě i první trofej v singlu. Jednadvacetiletý Jiří Barnat ztratil…

Žebříčky ATP/WTA: Lehečka s Noskovou znovu vylepšili maxima. Radují se i další Češi

Jiří Lehečka po týdnu opět vylepšil své kariérní maximum, když je nově na 37. místě dvouhry. Elitní padesátku ženského žebříčku uzavírá osmnáctiletá Linda Nosková. A jak si po…

Další články