19. 1. 2022
Zajímavosti Grandslam

Je to legální? Carreňo-Busta zahrál winner, který rozvířil debatu

Letošní Australian Open nabízí v prvních dnech spoustu zajímavého dění a kvalitního tenisu. O pořádný rozruch se postaral fantastickým vítězným úderem Pablo Carreňo-Busta, který dokonale přečetl hru a využil pravidel ve svůj prospěch. Mnozí se však na sociálních sítích dotazují, zda byl tento úder legální. Pravidla hovoří o tom, že rozhodně legální byl.

Co přesně vzbudilo rozruch a debatu nad tenisovými pravidly? Inkriminovaná situace se stala ve třetím setu zápasu druhého kola mezi Pablem Carreňem-Bustou a Tallonem Griekspoorem (6:3, 6:7, 7:6, 3:6, 6:4).

Během krátké výměny zahrál španělský tenista lob a Griekspoor se pokusil zakončit rozehru smečí. Neodstoupil si však od sítě dostatečně a hrál míček přes hlavu, trefil jej pouze rámem a se štěstím jej dostal na druhou stranu sítě. K jeho štěstí ovšem míček dostal zpětnou rotaci a po odrazu od země se obloučkem vracel na jeho polovinu.

V tu chvíli by bral fiftýn Griekspoor, a to i v případě, že by míček dopadl na jeho polovinu kurtu. Carreňo-Busta však skvěle přečetl hru, bleskově vyrazil k síti a... tu si oběhl, aby mohl míček zahrát. Míček, který byl ve vzduchu už na polovině Griekspoora, zahrál Carreňo-Busta v ostrém úhlu k síti a fiftýn připadl na jeho konto.

Na sociálních sítích se po zveřejněných záběrech rozvinula debata ohledně toho, jestli byl jeho vítězný úder vůbec legální? Hrál totiž na polovině soupeře. To je tenistům zapovězeno, avšak s možnými výjimkami. A právě tato situace tuto výjimku splňovala.

Jakmile totiž míček z jedné poloviny kurtu po odrazu nabere zpětnou rotaci a přelétne přes síť zpět na stranu hráče, který poslední úder zahrál, může pak soupeř zahrát na jeho polovině. A přesně to Carreňo-Busta udělal.

Šikovně si ještě síť oběhl, aby se jí nedotkl (to by znamenalo automaticky fiftýn pro Griekspoora) a míček odehrál, byť na polovině soupeře. Zcela legální úder, který navíc ukázal, jak skvěle Španěl čte hru a rozumí pravidlům. Kromě dotazů na to, jestli byl úder legální, se totiž objevily i příspěvky, v nichž byl Carreňo-Busta vychvalován za vysoké tenisové IQ a podle mnohých by měl jeho vítězný míček aspirovat na úder roku.

A co na tuto výměnu říkáte vy?

Tallon Griekspoor Pablo Carreño Busta

Diskuze


Pro přidávání komentářů do diskuze se musíte přihlásit. Pokud nemáte svůj účet, můžete se registrovat.

Pardubická juniorka: Bartoň a Valentová se stali šampiony letošního ročníku

Republikové mistrovství kategorie staršího dorostu vyvrcholilo v pátek finálovými zápasy dvouhry. Dívčí vítězkou republikového šampionátu kategorie staršího dorostu se stala…

Nejprve radost, zakrátko bolest. Monfilse připravilo o možnost obratu zranění

Nepříjemným zraněním skončil v Montréalu zápas mezi Gaelem Monfilsem a Jackem Draperem. Prvně jmenovaný si zkraje druhého setu v jedné z výměn nepříjemně zvrtl kotník a duel pro…

Šwiateková vyhořela v Torontu už na druhé soupeřce. Kdyby nefoukalo, vyhrála bych, řekla

Turnaj National Bank Open, jehož ženská část se letos koná v Torontu, přišel o svou největší favoritku. Světová jednička Iga Šwiateková vypadla na kanadské tisícovce nečekaně už v…

Denní menu, 11.8.2022: Plíšková vyzrála v Torontu i na světovou čtyřku, Muchová v Concordu skrečovala

Karolína Plíšková porazila na National Bank Open v Torontu ve třech setech světovou čtyřku Marii Sakkariovou z Řecka. Poslední česká zástupkyně na turnaji tak postoupila už do…

Užití kokainu mu zhatilo cestu do první stovky světa. Kolumbijský tenista byl suspendován na 14 měsíců

Měl nakročeno k tomu, aby se stal členem elitní světové stovky ve čtyřhře. Místo toho bude až do února 2023 bez tenisu. Kolumbijec Alejandro Gomez se provinil užitím kokainu a byl…

Otočil se k Rusku zády, nařkl jej politik. Medveděv se snaží protlouct skrz nenávist z obou stran

Pozice světové jedničky Daniila Medveděva není jednoduchá. Na jedné straně mu je mnohými vyčítáno, že jako ruský tenista by neměl vůbec na tenisových turnajích být. Na straně…

Další články