Neusínám na vavřínech! hlásí Macháč. V cestě za maximem mu stojí americká raketa

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Patrně zápas plný vyrovnaných koncovek setů čeká ve čtvrtek na Tomáše Macháče, jenž ve druhém kole Australian Open narazí na bombarďáka Maxima Cressyho. Nepříliš známý Američan s francouzskými kořeny sice nefiguruje mezi nasazenými tenisty, letos byste ale jen stěží hledali někoho s lepší formou. „Cressy hraje moc dobře. Proti Isnerovi neztratil servis, takže to bude určitě náročný zápas,“ věští 132. hráč žebříčku ATP Macháč, který se pokusí poprvé dostat do třetí rundy na grandslamu.

Pouze devět tenistů letos nasbíralo více bodů než čtyřiadvacetiletý Maxime Cressy. Bezmála dvoumetrový obr zatím na turnajích u protinožců září – předminulý týden v Melbourne ho zastavil až ve finále Rafael Nadal (6:7, 3:6), posléze v Sydney prohrál těsný čtvrtfinálový souboj s členem Top 30 Danielem Evansem (4:6, 6:7). Na své cestě skolil třeba Grigora Dimitrova (7:5, 7:6) či Reillyho Opelku (4:6, 7:6, 7:6).

Světová sedmdesátka Cressy navázal na vydařené výkony z přípravných akcí v úvodním kole Australian Open, kde po čtyřech hodinách udolal velezkušeného krajana Johna Isnera (7:6, 7:5, 6:7, 6:7, 6:4). Ve zmíněném derby mimochodem vyrazil hned 128krát na síť, úspěšný byl v 99 případech. Mnohokrát praktikoval na okruhu stále vzácnější styl servis–volej.

Ostatně jednadvacetiletý Tomáš Macháč kvality svého protivníka moc dobře zná – loni s ním padl v napínavém semifinále challengeru v Eckentalu 3:6, 6:3 a 6:7(5). „Hráli jsme v hale na koberci, pro něj se tedy jednalo o úplně nejlepší podmínky. Bylo to fakt o kousíček, takže další zápas vidím nadějně. Šance jsou padesát na padesát,“ komentoval Macháč.

Talentovaný Čech ve čtvrtek zabojuje o premiérový postup do třetího kola grandslamu a zároveň o svou jubilejní desátou výhru v sezóně (letos má perfektní bilanci 9:0). Prvních pět úspěchů zapsal na challengeru v Traralgonu, kde oslavil titul, tři přidal v kvalifikaci Australian Open a zatím poslední „zářez“ zaznamenal v úterním vstupu do hlavní soutěže proti argentinskému antukářovi Juanu Manuelu Cerundolovi (6:3, 2:6, 6:4, 6:2).

„Jsem rád, že se mi momentálně daří. Nicméně neusínám na vavřínech a každý míček hraju tak, jako bych hrál zápas po týdenní pauze. Budu si i dál chodit pro štěstí,“ doplnil před další výzvou Macháč.