Výsledek 0:3 je obrovská bída, lituje Veselý. Co říká na Davis Cup a české kvalifikanty?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Scénář před utkáním se zdál být přívětivý. Jiří Veselý měl za sebou slušné přípravné turnaje před Australian Open, na úvodním grandslamu sezóny navíc vyfasoval maximálně přijatelného soupeře. Osmadvacetiletý Čech ale v Melbourne Parku tvrdě narazil a po podprůměrném výkonu podlehl americké divoké kartě Stefanovi Kozlovovi 5:7, 3:6 a 4:6.

„Špatně dnes bylo asi úplně všechno, výsledek 0:3 je obrovská bída,“ neskrýval zklamání Jiří Veselý, jenž v duelu s americkým outsiderem neproměnil ani jeden ze čtyř brejkbolů. Sám se naopak pral s vlastním podáním, z něhož zahrál pouhá tři esa.

Jaký to rozdíl oproti předchozím letošním mačům, v nichž nastřílel v průměru patnáct nechytatelných servisů. „Je to výkon, který vypovídá o celém zápase,“ hlesl vytáhlý český tenista. „Od začátku jsem se necítil ve své kůži, ráno jsem se probudil s bolavými zády, ale na to nechci vůbec svalovat vinu. Celý můj projev na kurtu byl hodně svázaný, zkazil jsem velké množství lehkých míčů.“

Výkony z turnajů v Adelaide a Sydney přitom napovídaly, že by mohl Veselý pomýšlet v Melbourne na sympatický výsledek. Na obou přípravných podnicích sice prohrál v úvodním kole hlavní soutěže, v Sydney ale zvládl dvoukolovou kvalifikaci, navíc těsné porážky s favorizovanými Američany Tommym Paulem (4:6, 6:4, 4:6) a Brandonem Nakashimou (dvakrát 6:7) nebyly ani nejmenší ostudou.

„Jsou turnaje, na nichž se od začátku cítím dobře, ale bohužel někdy přijedu na turnaj a je to pro mě předem boj se sebou samým. Je to takový začarovaný kruh, ve kterém se motám. Dnes to byl zápas, na který bych nejradši co nejrychleji zapomněl. Taková porážka bolí hodně a dlouho mě asi ještě bolet bude,“ ohlédl se za nevydařeným představením Veselý.

V zemi protinožců ho doprovází dvaatřicetiletý tenista Petr Michnev. „Jako trenér nahradil Dušana Lojdu a cestuje se mnou po turnajích. Když jsem doma, trénuji stále s panem Navrátilem,“ zmínil Veselý.

Právě s Jaroslavem Navrátilem, tedy českým daviscupovým kapitánem, bude jistě řešit účast v kvalifikačním střetnutí na argentinské antuce (4.–5. března). „Uvidíme, zatím nedokážu odpovědět. Je ještě asi měsíc a půl čas. Všechno se může odvíjet třeba od toho, jak budu hrát v Puné,“ nastínil Veselý, jenž bude v Indii obhajovat na přelomu ledna a února titul a s ním 250 bodů do žebříčku.

Během února mu navíc odpadnou rankingové body i z několika dalších turnajů, a tudíž je možné, že ho na pozici české mužské jedničky vystřídá některý z mladších krajanů. V úvahu nyní přicházejí především Tomáš Macháč a Jiří Lehečka čili dva úspěšní kvalifikanti na Australian Open.

„Je určitě super, že se probojovali kvalifikací. Ukazuje to, že jsou na velmi dobré cestě. Jsou to šikovní kluci,“ pochválil své mladší krajany. „Za poslední rok udělali obrovský kus práce. Jsem samozřejmě rád, že Čechů v hlavní soutěži přibývá. Byl bych rád, kdyby se i moje výkony zvedly a abychom se vzájemně tahali nahoru,“ doplnil Veselý.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Stefan Kozlov (USA, 169.) – JIŘÍ VESELÝ (78.) 7:5, 6:3, 6:4