Odvolání zamítnuto! Djokovič musí opustit Austrálii, přijde o obhajobu titulu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Dlouhá a bolestivá kauza je u konce. Novak Djokovič neuspěl s odvoláním k australskému federálnímu soudu, který posuzoval rozhodnutí tamního ministra pro imigraci Alexe Hawka odebrat tenistovi vízum. Devítinásobný šampion turnaje a trojnásobný obhájce trofeje se tak nezúčastní grandslamového Australian Open a ještě dnes bude deportován ze země.

Nenadálý ruch v tiskovém centru Australian Open mohl v neděli později odpoledne místního času znamenat jediné – tři soudci se v případu Novaka Djokoviče dobrali konečného verdiktu.

Podle jejich jednomyslného rozhodnutí se čtyřiatřicetiletý Srb nedočká vrácení víza, které by mu zaručilo start na Australian Open. Tedy na turnaji, kde je s devíti tituly nejúspěšnějším účastníkem v historii.

„Jsem extrémně zklamaný, že nemůžu zůstat v Austrálii a zúčastnit se Australian Open,“ uvedl v oficiálním prohlášení Djokovič. „Respektuji rozhodnutí soudu a budu spolupracovat s odpovědnými autoritami při mém odletu ze země.“

Spletitá kauza začala udělením zdravotní výjimky, jež Djokovičovi umožnila vstup na území Austrálie. Při pasové kontrole na letišti však srbský tenista narazil, úřady ho posléze umístily do detenčního zařízení.

Z něho se dostal na základě rozhodnutí federálního soudu, který obnovil Djokovičovo vízum. Šampion posledních tří ročníků Australian Open se tak mohl zapojit do přípravy na blížící se turnaj, jeho účast ale stále visela na vážkách.

Karty v ruce měl totiž australský ministr pro imigraci Alex Hawke, jenž Djokovičovo vízum v pátek opětovně zrušil, a sice s odvoláním na veřejné zájmy.

Djokovičovi právníci se proti rozhodnutí odvolali, v dnešním přelíčení u federálního soudu ale neuspěli. Hvězdný srbský tenista proto v neděli večer místního času opustí Austrálii. V pavouku dvouhry ho nahradil Ital Salvatore Caruso, tedy šťastný poražený z kvalifikace.

Aktuální světové jedničce navíc nadále hrozí zákaz vstupu do Austrálie na tři roky. Zdali tato extrémní situace opravdu nastane, se teprve rozhodne.