Otazník nad Djokovičem? Žádný tenista není důležitější než turnaj, má jasno Nadal

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Otázku na Novaka Djokoviče zkrátka musel Rafael Nadal čekat. Legendární španělský tenista se před začátkem Australian Open zúčastnil tradiční tiskové konference, na níž vyjádřil také svůj názor na spletitou kauzu kolem neočkované srbské hvězdy. Pětatřicetiletý Nadal, který je jednoznačným příznivcem očkování, se nebojí, že by případná absence světové jedničky turnaj poškodila.

„Je jasné, že Novak Djokovič je jedním z nejlepších tenistů historie. Nicméně žádný hráč v historii nebyl důležitější než turnaj,“ prohlásil v sobotu v Melbourne Parku Rafael Nadal.

„Hráči přicházejí a odcházejí. To platí pro mě, Rogera, Novaka i Björna Borga, který byl svého času úžasný. Tenis jde neustále vpřed,“ nechal se slyšet šampion Australian Open z roku 2009.

Na rozdíl od některých jiných tenistů a odborníků tak nevyzdvihuje klíčovou roli Djokoviče pro všeobecný úspěch letošního grandslamu v Melbourne. „Australian Open je o moc důležitější než kterýkoliv tenista. Pokud by (Djokovič) hrál, okej. Ale pokud by nehrál, Australian Open by bylo stále skvělé,“ nepochybuje Nadal.

Případná absence devítinásobného turnajového šampiona Djokoviče by samozřejmě zamíchala šancemi ostatních tenistů na zisk trofeje. Faktem však zůstává, že čtyřiatřicetiletý Srb stále figuruje v oficiálním pavouku. A v tenisové komunitě se nemluví prakticky o ničem jiném než o jeho boji s australskými úřady a soudy.

„Myslím, že situace zašla příliš daleko. Upřímně jsem z toho docela unaven. Věřím, že je důležité mluvit o našem sportu, o tenise,“ netají Nadal, který si ale zároveň uvědomuje skutečnou pozici bílého sportu.

„Vím, že tenis má ve srovnání s virusem nulovou důležitost, je to jen zábava pro lidi a práce pro nás. Celý svět kvůli pandemii čelil a stále čelí obrovské výzvě. Jediným řešením je vakcína, musíme se proto naočkovat,“ doplnil hvězdný Španěl, jenž se na úvod turnaje střetne s Američanem Marcosem Gironem.