České tenistky mají rozličné plány. S kým se mohou potkat na úvod nové sezony?

- Petr Šístek

Zatímco mnozí muži již naplno zahájili náročné přípravy na příští ročník, české tenistky si po pátém fedcupovém titulu za posledních šest let naplno užívají dovolené. Následující sezona jim ale stejně jako jejich mužským protějškům začíná již v prvním lednovém týdnu a již nyní je známo, kde se hráčky rozhodly započít boje o body do žebříčku WTA.

Na úvod roku 2017 je na programu turnaj kategorie WTA Premier v Brisbane a dva turnaje WTA International v Aucklandu a v Šen-čenu. Nejlepší česká tenistka uplynulé sezony Karolína Plíšková se rozhodla nadcházející ročník zahájit v Brisbane. Právě bodově i finančně nejštědřeji dotovaný podnik bude mít i nejkvalitnější hráčské obsazení. Představí se na něm totiž hned pět tenistek elitní světové desítky v čele se světovou jedničkou Angelique Kerberovou. Druhou nasazenou bude vítězka Turnaje mistryň Dominika Cibulková a na Karolínu Plíškovou zbyde pozice nasazené trojky.

Navázat na výkony z právě skončené životní sezony v Aucklandu pokusí Barbora Strýcová. Příslušnice první světové dvacítky bude na turnaji nasazena jako číslo čtyři, avšak v případě postupu do závěrečné fáze turnaje se pravděpodobně může těšit na velmi těžké soupeřky. V Tasmánii se totiž rozhodly startovat i sestry Williamsovy a Dánka Caroline Wozniacká, jenž je opět na herním vzestupu. V Hobartu se představí také Lucie Šafářová, jež se v nadcházející sezoně opět pokusí prodrat na přední pozice žebříčku dvouhry.

Na turnaji v čínském Šen-čenu budou startovat tři hráčky elitní světové desítky – Agnieszka Radwaňská, Simona Halepová a Johanna Kontaová. Ty se pokusí překvapit početný zástup dalších tenistek, mezi nimiž budou i Češky Kateřina Siniaková a Kristýna Plíšková, které si v případě výraznějšího úspěchu mohou vylepšit kariérní žebříčková maxima. Naopak zde nebude hrát semifinalistka z roku 2015 Petra Kvitová, která spolu s Adamem Pavláskem zahájí sezonu na tradičním Hopmanově poháru v australském Perthu.