Bitvu kamarádek pokazila skreč, soupeřkou Krejčíkové bude Kontaveitová

- Petr Sumbal

O těch dvou je známé, že jsou velmi dobrými kamarádkami. Takovýto jev není na ženském tenisovém okruhu příliš častý, ovšem Anett Kontaveitová s Ons Džabúrovou dokazují, že i v tomto vysoce konkurenčním prostředí mohou vznikat velká přátelství. Ve čtvrtfinále turnaje v Sydney došlo k očekávanému souboji dvou sympatických tenistek, jeho vyústění však bylo poněkud hořké.

Bohužel, bitvu Kontaveitové s Džabúrovou jsme mohli sledovat pouhých 43 minut. První set se hrál z obou stran velmi slušný tenis a úvodní sadu nakonec ovládla poměrem 6:4 Estonka. Džabúrová se nicméně už při odchodu na lavičku držela za záda, což nevěstilo nic dobrého. Následně si Tunisanka zažádala o ošetření, po němž se pokusila zahájit na podání druhou sadu, ovšem už po pokaženém prvním servisu zjistila, že pokračovat nemůže a ohlásila svoji skreč.

Následovalo obětí obou sympatických dam u sítě. Jedna popřála druhé hodně štěstí do dalších kol, opačně pak přišlo přání k brzkému uzdravení. Vždyť už 17. ledna startuje první grandslam sezony Australian Open.

Pro Kontaveitovou se jednalo po předchozích třech porážkách o první kariérní vítězství na okruhu WTA nad Džabúrovou (jednou uspěla na ITF), ovšem jistě chtěla svou kamarádku porazit jiným způsobem než právě po skreči. „Pevně věřím, že to nebude nic vážného a Ons bude pro příští týden v pořádku,“ řekla po utkání na tiskové konferenci Estonka.

„První set byl opravdu vyrovnaný. V minulosti jsme spolu sehrály velké bitvy, které vždy dopadly lépe pro ni, takže jsem byla ráda, když jsem získala první set,“ uvedla Kontaveitová, jež se v souboji o finále utká s Češkou Barborovu Krejčíkovou, kterou v jediném dosavadním vzájemném zápase na loňském Turnaji mistryň porazila.

Ve vzájemné bilanci s Džabúrovou možná po dnešku Estonka stále prohrává 2:3, jeden velký souboj, který ovšem ve statistikách nenajdete, nicméně na konci loňského roku vyhrála právě Kontaveitová. Obě tenistky prožívaly výborný závěr sezony 2021 a vše vyvrcholilo jejich soubojem na dálku o poslední osmou místenku na listopadový Turnaj mistryň. Už s předstihem bylo jasné, že mezi vyvolené se premiérově podívá jen jedna z nich.

Dlouho vše nasvědčovalo tomu, že se bude radovat Džabúrová, která měla na Kontaveitovou poměrně velký bodový polštář a své naděje ještě víc navýšila povedeným turnajem v Indian Wells, kde uhrála semifinále. Estonka ovšem v samotném závěru sezóny ovládla turnaje v Moskvě a Kluži, a nakonec Tunisanku v žebříčku přeskočila. I zde bohužel sehrála roli zdravotní stránka Džabúrové, která v Moskvě skrečovala zápas 1. kola a do konce roku už se na kurty nevrátila.

I přesto, že Kontaveitová loni na poslední možnou chvíli vyfoukla Džabúrové místenku na Turnaj mistryň, zůstaly obě hráčky velkými kamarádkami.

Obě členky první světové desítky spolu rády trénují a nejinak tomu bylo také v Austrálii před úvodními turnaji letošní sezony. Po jednom z tréninků pak vznikly vtipné fotografie, na niž Džabúrová drží v nadsázce Kontaveitovou pod krkem s popiskem: „Odplata za minulý rok a přivítání Anett na Twitteru.“ Estonka si totiž svůj twitterový účet založila právě ten samý den (8. ledna) a ihned na něm zahlásila: „Ons mě k tomu donutila.“

Až se obě hráčky utkají ve vzájemném zápase příště, doufejme, že do osudu zápasu tentokrát nezasáhne skreč ani jedné z nich. Pokud by se měly utkat už na Australian Open, muselo by se jednat o finále, jelikož byly obě tenistky nalosovány do rozdílných polovin pavouka. Vsaďte se, že právě tohle finále by bylo pro Kontaveitovou i Džabúrovou tím vysněným.