Předpověď se mu vyplnila. Tomic skončil s covidem v izolaci

- Jan Vojkůvka

Australský tenista Bernard Tomic měl během svého vystoupení v kvalifikaci Australian Open pravdu. Devětadvacetiletý hráč se necítil dobře a během druhého setu předpověděl, že do několika dní bude mít pozitivní test na covid. Ve čtvrtek skončil domácí rebel skutečně v karanténě.

„Jsem si jistý, že v příštích dvou dnech budu pozitivně testovaný, to vám říkám. Koupím vám večeři, pokud nebudu pozitivní během příštích tří dnů. V opačném případě mi ji koupíte vy,“ říkal Tomic během utkání s Romanem Safjullinem (1:6, 4:6) umpirové rozhodčí Alině Da Rochaové Nocintové.

„Nemohu uvěřit tomu, že nikoho netestují. Dovolují jít na kurt hráčům po absolvování rychlotestů v jejich pokojích. Neprovádí žádné oficiální PCR testování,“ dodal Australan, který na sobě pociťoval příznaky nemoci a předpovídal, že se nakazil covidem. Ve čtvrtek se nakonec skutečně potvrdilo, že Tomic nejspíš úterní kvalifikační zápas odehrál s covidem.

Nákaza se u něj totiž potvrdila a Tomic skončil v karanténě. Fakt, že byl vpuštěn do zápasu, byť se necítil dobře a pociťoval příznaky covidu, nevrhá na pořadatele Australian Open vůbec dobré světlo. Ani Tomicův přístup ovšem není z hlediska této nákazy v pořádku. Pokud se cítil nemocný, měl sám svou účast v kvalifikaci vzdát.

Po odehrání duelu se Safjullinem bylo Tomicovi doporučeno umístit se do izolace, což učinil. A v té zůstane i v následujících dnech. „Pořád se cítím pěkně zle,“ přiznal Australan. „Hůř se ale cítím mentálně než fyzicky, protože mou motivací bylo vrátit se a ukázat australské veřejnosti, že mohu být takovým tenistou, jakým očekávají. Jsem zklamaný, že mě virus zastavil,“ postěžoval si.

Devětadvacetiletý Tomic v prosinci uznal, že jeho chování v posledních letech nebylo zrovna příkladné, a že kvůli velkým úspěchům v mládí dost mrhal svým talentem. Doufá, že dokáže své předchozí prohřešky napravit a povede se mu opět vrátit do širší světové špičky. V Austrálii se mu ovšem dobrý výsledek uhrát nepovedlo, což jej velmi mrzí.

„Vím, že to tak asi nevypadá, ale tohle je začátek mého návratu. Kvůli nemoci se to ale nepovedlo. I když jsem se snažil, neměl jsem energii bojovat. Udělám vše pro to, abych se vrátil na vrchol,“ dodal bojovně.