Voráčová neudělala nic špatně! WTA se zastala české tenistky

- Michal Hladký

Ženská tenisová asociace se postavila za Renatu Voráčovou. Česká deblistka byla donucena opustit Austrálii, a to přesto, že splnila všechny státem nařízené podmínky pro vstup do země a účast na úvodním grandslamu sezony. „Budeme pokračovat ve spolupráci s tamními autoritami ohledně vhodného vyřešení této nešťastné situace,“ stojí ve vyjádření, které dnes WTA vydala na svých stránkách.

Osmatřicetiletá Voráčová, která byla v Melbourne týden, a dokonce odehrála jeden turnaj WTA, byla v pátek zadržena policií a převezena k výslechu kvůli zdravotní výjimce, na základě které do Austrálie přicestovala. Tu obdržela z důvodu, že v prosinci loňského roku prodělala covid-19.

Jenže ani to nestačilo. Češka byla donucena opustit zemi proto, že podle australské vlády není prodělaná nákaza dostatečným důvodem k obdržení výjimky. „WTA věří, že všichni tenisté by měli být očkováni. V tomhle má australská imigrační politika naši plnou podporu,“ stojí v úvodu vyjádření Ženské tenisové asociace.

„Přesto si myslíme, že komplikace, ke kterým v uplynulých dnech došlo, jsou nešťastné. Sportovci dodržovali autorizovaný proces získání lékařské výjimky pro vstup do země,“ odkazuje WTA na příklady Renaty Voráčové nebo Novaka Djokoviče.

A české tenistky se v následující pasáži i jmenovitě zastala. „Renata Voráčová se řídila pravidly a postupy. Po příjezdu jí bylo dovoleno se zúčastnit turnaje, následně jí ovšem bylo vízum náhle zrušeno, aniž by se něčím provinila.“

Rodačka ze Zlína už z Austrálie odcestovala, takže účast na Australian Open nepřipadá v úvahu. WTA ale slíbila, že na případu bude dále pracovat a bude se snažit najít vhodné východisko. Ve hře tedy může být ať už finanční odškodnění, nebo omluva ze strany příslušných autorit.