Djokovič prolomil mlčení. Byla to chyba úsudku, přiznal pochybení při porušení karantény

- Jan Vojkůvka

Světová jednička konečně prolomila své mlčení. Novak Djokovič ve středu vydal první prohlášení k probíhající kauze, v níž mu stále hrozí deportace z Austrálie. Ve svém textu na sociálních sítích se pokusil ohradit vůči kritice, které čelí, a vysvětlit některá pochybení, kterých se dopustil buď sám, nebo je způsobili členové jeho týmu.

Čtyřiatřicetiletý Djokovič na svém Instagramu zveřejnil obsáhlý text, ve kterém se pokusil vysvětlit, jak to bylo s jeho pozitivním testem na covid a také s nesrovnalostmi ohledně „zamlčené“ cesty do Španělska.

„14. prosince jsem navštívil basketbalový zápas v Bělehradě, po kterém bylo hodně lidí pozitivně testováno. I když jsem neměl žádné přiznaky covidu, 16. prosince jsem si udělal antigenní test, který byl negativní. A z dostatku obezřetnosti jsem si ve stejný den nechal udělat oficiální a schválený PCR test,“ napsal Djokovič.

„Další den jsem byl na tenisové akci v Bělehradě, abych předal ocenění dětem, přičemž jsem si udělal antigenní rychlotest, než jsem se tam vypravil, a ten byl negativní,“ pokračoval Srb. „Byl jsem bezpříznakový a cítil jsem se dobře. Oznámení o pozitivním PCR testu jsem obdržel až po této události.“

Následně se Djokovič 18. prosince zúčastnil rozhovoru s deníkem L'Equipe, čímž porušil karanténu. „Chtěl jsem splnit dlouhodobý závazek s rozhovorem pro L'Equipe. Nechtěl jsem novináře zklamat, ale celou dobu jsem dodržoval odstup a nosil roušku, kterou jsem sundal jen na fotografování. Všechny ostatní naplánované akce jsem zrušil.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Novak Djokovic (@djokernole)

„Když jsem šel po rozhovoru domů, abych se izoloval na požadovanou dobu, uvědomil jsem si, že to byla chyba úsudku, a že jsem tento závazek měl přeložit,“ přiznal pochybení.

Djokovič se vyjádřil také k nesrovnalostem s údajně zamlčenou cestou do Španělska a chybně vyplněnému příletovému formuláři, ve kterém tvrdil, že během 14 dní před příletem do Austrálie nikam necestoval.

„Tyto dokumenty za mě vyplňoval můj tým, což jsem řekl i imigračním úředníkům po příletu. Můj agent se upřímně omlouvá za administrativní chybu, že zaškrtl nesprávné políčko o mé předchozí cestě před příletem do Austrálie. Byla to lidská chyba a určitě nebyla úmyslná. Žijeme v těžkých dobách s globální pandemií a někdy se takové chyby stanou. Můj tým dnes dodal další informace australské vládě k vyjasnění této záležitosti,“ dodala světová jednička.

Právě nové informace, které byly vládě poskytnuty, včetně vyjádření samotného Djokoviče, oddalují rozhodnutí australského ministra pro imigraci Alexe Hawkeho, který zvažuje, jestli Djokovičovi opětovně jeho vízum zrušit. Po pondělním vyhraném soudu může Djokovič v Melbourne trénovat a připravovat se na blížící Australian Open, nicméně stále mu hrozí deportace. Rozhodnutí ministra bylo kvůli novým informacím z Djokovičova tábora odloženo na čtvrtek.