Je mi vážně špatně, postěžoval si Tomic. Kontroverzní tenista zkritizoval přístup pořadatelů k pandemii

- Jan Vojkůvka

Bývalý 17. hráč světa Bernard Tomic si s pořadateli domácího Australian Open nebere servítky. Během kvalifikačního utkání s Romanem Safjullinem (prohrál 1:6, 4:6) si stěžoval umpirové rozhodčí, že se necítí dobře a že během pár dnů bude nejspíš pozitivně testovaný na covid.

Devětadvacetiletý Tomic, který před několika týdny uvedl, že chce udělat za minulostí tlustou čáru, je opět v ráži. Hned na svém prvním turnaji sezony zaujal více tím, co říkal, než vlastním tenisovým výkonem. V utkání 1. kola kvalifikace s Romanem Safjullinem, se totiž opřel do pořadatelů Australian Open, kteří podle něj podceňují pandemii covidu.

V průběhu druhého setu spustil Australan svůj monolog směrem k umpirové rozhodčí Alině Da Rochaové Nocintové: „Jsem si jistý, že v příštích dvou dnech budu pozitivně testovaný, to vám říkám,“ citují jej zahraniční média. „Koupím vám večeři, pokud nebudu pozitivní během příštích tří dnů. V opačném případě mi ji koupíte vy.“

Podle Tomice pořadatelé Australian Open zanedbávají svou práci a podceňují situaci s epidemií, která může výrazně ovlivnit průběh celého grandslamu. „Nemohu uvěřit tomu, že nikoho netestují. Dovolují jít na kurt hráčům po absolvování rychlotestů v jejich pokojích. Neprovádí žádné oficiální PCR testování,“ nechápe Tomic, který věří, že se nakazil covidem a má příznaky této nemoci.

Austrálie v posledních dnech zažívá raketový vzestup případů nákazy koronavirem covid-19. Premiant v boji s tímto virem zaznamenal v posledních 24 hodinách 94 tisíc nových případů nákazy, což je třetí nejhorší denní bilance této země od začátku celé pandemie.

Po utkání, ve kterém Tomic prohrál s rozjetým Safjullinem, na sociálních sítích uvedl, že se na radu lékařů izoloval. „Je mi vážně špatně. Teď jsem zpátky ve svém hotelovém pokoji. Mluvil jsem s lékaři a ti mi řekli, abych se izoloval. Prozatím mě nemohli vyšetřit, aby se vyhnuli kontaktu,“ napsal nemocný tenista.

Tomic, jenž byl velmi talentovaným tenistou, se v posledních letech proslavil zejména svými kontroverzemi. Opakovaně prohlašoval, že jej to na kurtu nebaví, byl schopný odchodit zápasy, provokoval svými komentáři a postupně se propadl světovým žebříčkem do nižších pater. V prosinci však řekl, že by rád na všechno zapomenul a znovu zaútočil na návrat do širší světové špičky.