Letošní Austrálie mě baví! jásá vítězící Macháč. Jak vypadal jeho nabitý program?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Kalendář sice ukazuje teprve 11. ledna, nicméně věřte, že Tomáš Macháč už má letos za sebou šest utkání. A navíc všechny vyhrál! Pět úspěšných mačů zapsal jednadvacetiletý Čech na challengeru v Traralgonu, kde si dokráčel pro trofej. Šestý letošní úspěch zaznamenal v prvním kole kvalifikace Australian Open, kde otočil souboj s houževnatým Argentincem Camilem Ugem Carabellim. „Dnes to bylo hodně náročné. Po vítězném turnaji jsem musel v neděli večer přejíždět, neměl jsem skoro vůbec volno,“ komentoval svůj nabitý program ve formě hrající Macháč.

Loni Tomáš Macháč nejprve prosvištěl kvalifikací Australian Open, konanou výjimečně v Dauhá. Poté – už v Melbourne – vybojoval postup do druhého kola „happy slamu“, přičemž dokonce sebral set italské hvězdě Matteovi Berrettinimu. A k velmi slušnému zápisu z turné u protinožců má český reprezentant nakročeno i letos – zatím se pyšní perfektní bilancí šesti výher ze šesti zápasů.

Do kvalifikace Australian Open jste vstoupil poněkud rozpačitě, nakonec z toho ale byla výhra 2:6, 6:3, 6:1 a postup bez většího dramatu. Jak jste zvládal plynule navázat na challenger z minulého týdne?
Dnes to bylo hodně náročné. Jsem rád za to, že jsem utkání otočil. Po vítězném turnaji jsem musel v neděli večer přejíždět, neměl jsem skoro vůbec volno. Podmínky jsou tady jiné, liší se i povrch, míčky skáčou výš než v Traralgonu nebo na tréninkových kurtech.

Není divu, že první sada vypadala, jak vypadala…
První set byl špatný. Snažil jsem se rozjet, ale měl jsem pomalé a unavené nohy, byl jsem i nervózní. Snažil jsem se poprat sám se sebou, abych se dostal do lepší formy, což se mi povedlo. Ve druhém setu už byl můj výkon lepší, pomohl mi servis. A ve třetím jsem hrál výborně.

Vraťme se ještě k Traralgonu, kde jste v neděli oslavil svůj třetí challengerový titul. Co vám tato účast dala?
Každý zápas, který jsem odehrál, byl super. Dařilo se mi v nich víc než v tréninku. Těší mě, že jsem turnaj dotáhl až do vítězného konce. Podmínky byly náročné kvůli dešti, moc se nehrálo, dost se čekalo. Nicméně účel ten turnaj splnil. Se svým zdejším působením jsem zatím spokojen. I když třeba nehraju zrovna dobře, dokážu vyhrát, což je nejdůležitější. Jsem na sebe moc pyšný.

V Melbourne Parku jste nastoupil už loni, dokonce jste se probojoval do druhého kola hlavní soutěže. Co se vám vybaví, když se řekne Australian Open 2021?
Mělo by se mi vybavit, že jsem zahrál docela dobře, ale bohužel se mi vybaví karanténa. Tehdy to bylo emočně moc náročné, na pokoji jsem strávil skoro patnáct dní. Od té doby uplynul rok, proto zmíněnou situaci vnímám jinak. Pokusím se předvést totéž co loni, kdy jsem měl skvělý začátek sezóny. Vypadá to teď slibně, takže budu makat a uvidíme.

A jaká že je letošní Austrálie?
Letos je super, hrozně mě to tady baví! Přijde mi, že areál má oproti loňsku úplně jinou atmosféru.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Camilo Ugo Carabelli (ARG, 215.) – TOMÁŠ MACHÁČ (130.) 6:2, 3:6, 1:6