První výhra v kapse! O grandslamech jsem vždy snil, libuje si australský debutant Kopřiva

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Letošní Australian Open zůstane pro Víta Kopřivu navždy výjimečným. Právě v Melbourne Parku si totiž čtyřiadvacetiletý Čech připsal svou premiérovou výhru na grandslamovém turnaji, když v prvním kole kvalifikace udolal Itala Franca Agamenoneho ve třech setech. „Pocity jsou super! Jsem hrozně rád, že jsem utkání dokázal otočit. Nicméně snažím se krotit emoce, protože jsem sem nepřijel vyhrát jenom první kolo. Chci dojít dál,“ sebevědomě poznamenal Kopřiva, který zavítal do Austrálie poprvé v životě.

Loni na US Open poprvé okusil grandslamovou atmosféru a na letošním Australian Open už přidal i první výhru. Vít Kopřiva se na dvorci číslo osm oklepal z nejistého výkonu v úvodním setu a nakonec skolil Franca Agamenoneho za dvě a půl hodiny boje 4:6, 7:6(3) a 6:3.

„V prvním setu jsem si úplně nepomáhal servisem, neměl jsem na něm takovou energii. Zase jsem ale cítil, že ve výměnách to dokážu zvrátit. Paradoxně se mi dnes hrálo mnohem lépe na returnu,“ přiznal Tenisovému světu šťastný vítěz.

Kdo by však (logicky) čekal bezmezné nadšení z prvního úspěchu na grandslamu, ten by se ve svém odhadu netrefil. „Musím zregenerovat a snažit se připravit na další zápas,“ hlásil už zkraje tiskové konference Kopřiva, jenž touží po účasti v hlavní soutěži.

A proč by nemohl? Nemá co ztratit a v zádech má cenné vítězství, okořeněné obratem ze stavu 4:6 a 4:5 bez ztráty brejku. Že byl poměrně blízko porážky a vyřazení, ale český tenista neřešil. „V tu chvíli jsem to nevnímal. Cítil jsem, že už servíruji lépe, že si více pomáhám. Naštěstí mi vyšel začátek gemu,“ poznamenal k čisté hře na 5:5 ve druhém dějství.

Kopřiva, který se musel hlavně v koncovce druhé a třetí sady vyrovnat s velkým tlakem, čelil také silnému australskému sluníčku. A zkušenost to byla k nezaplacení.

„Říkám si: ještě že jsem uvnitř, bylo to hodně náročné. V šatně jsme se bavili s trenérem (Jaroslavem Pospíšilem, pozn. red.), že nevím, jak bych případně zvládl další dva sety v hlavní soutěži. Naštěstí mě únava nějak nepřemohla,“ dumal turnajový debutant, jenž si jinak svou první návštěvu v zemi protinožců chválí.

„Austrálie je nádherná, moc se mi tady líbí, hezky se o nás starají. Každý tenista se chce dostat na grandslamy, vždy jsem o tom snil,“ netajil překvapivý semifinalista loňského podniku ATP v Gstaadu.

Právě na antuce ve Švýcarsku tehdy narazil na Francouze Enza Couacauda, svého dalšího soupeře v melbournské kvalifikaci. „On dokonce servíroval na vítězství,“ připomněl Kopřiva. „Ten den jsem byl nemocný, proto jsem se snažil co nejvíce zkracovat výměny. Na returnu jsem neměl moc možností, protože soupeř výborně podával. Přišlo mi, že jsem byl horší, ale pak jsem zápas nějak otočil,“ doplnil k půl roku starému triumfu 2:6, 7:6(5) a 6:4.

Couacaud bude skutečně nebezpečným protivníkem – vždyť minulý týden dokráčel na challengeru v Bendigu až do finále. „Soupeř má formu a je šikovný. V Bendigu jsem ho viděl, předváděl hezký tenis. Bude to náročný zápas,“ nepochybuje čtvrtfinalista ze stejného turnaje Kopřiva.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Vítek Kopřiva (@koprivavit)

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
VÍT KOPŘIVA (194.) – Franco Agamenone (ITA, 190.) 4:6, 7:6(3), 6:3