Dílčí úspěch nic neznamená. Australský ministr zvažuje opětovné zrušení Djokovičova víza

- Jan Vojkůvka

Sága kolem světové jedničky Novaka Djokoviče nadále pokračuje. Ač srbský tenista uspěl s odvoláním proti zrušení víza do Austrálie, stále nemá vyhráno. Australský ministr pro imigraci Alex Hawke totiž zcela vážně zvažuje, že toto vízum opětovně zruší. Rozhodnout by se mělo v úterý.

Novaku Djokovičovi bylo sice dnes federálním soudem vízum obnoveno, avšak vyhráno podle všeho stále nemá. Djokovič totiž stále může být ze země vyhoštěn. O této skutečnosti byl informován i srbský tenista, jehož vládní advokát Christopher Tan varoval, že ministr pro imigraci Alex Hawke může ještě uplatnit svou osobní moc, Djokovičovo vízum znovu zrušit a deportovat ho.

V takovém případě by Srb čelil zákazu návratu do Austrálie po dobu až tří let.

Hawke by ke zrušení Djokovičova víza mohl využít zákon o imigraci a konkrétně článek 133C(3). Hrozba, že tak skutečně učiní, je přitom hodně velká. Ministr totiž potvrdil, že užití této možnosti zvažuje.

Současné australské vládě totiž klesají preference a vpuštění Djokoviče do země na základě zdravotní výjimky se stalo terčem obrovské kritiky místní veřejnosti. Političtí představitelé Austrálie si tak na Djokovičovi svým způsobem i honí body, když se mu snaží všemožně pobyt v zemi znepříjemnit.

Zda by australské vládě pomohlo, kdyby Djokoviče vyhostila, je ovšem ve hvězdách. Nicméně, i tímto faktem by se mohl ministr Hawke řídit, což pro srbskou hvězdu není příliš pozitivní zpráva. Rozhodnout o dalším Djokovičově osudu by se mohlo už v úterý.

Sám Djokovič se mezitím konečně dostal na kurt v Melbourne Parku a zatrénoval si. „Těší mě a jsem vděčný, že soudce zvrátil zrušení mého víza. Navzdory tomu všemu, co se stalo, chci zůstat a snažit se bojovat na Australian Open. Stále se na to soustředím. Přiletěl jsem sem na jednu z nejdůležitějších akcí, kterou máme před úžasnými fanoušky," napsal devítinásobný vítěz Australian Open na Instagramu.